Лекарства срещу един вид хепатит могат да предизвикат друг
Лекарства срещу един вид хепатит могат да предизвикат друг / Thinkstock/Getty Images

Лекарства, които се предписват срещу един вид хепатит, могат да предизвикат друг вид на болестта, предупреждава Европейската агенция по лекарствата.

Според нея медикаментите, които са изключително ефективни срещу хепатит С могат да предизвикат латентен хепатит В при пациенти, заразени и с двата вида болест. Агенцията посочва, че медикаментите Daklinza, Exviera, Harvoni, Olysio, Sovaldi и Viekirax, които се използват за борба с хепатит С, предизвикват по-тежко завръщане на хепатит В при някои пациенти, които преди това са имали и двата вида възпаление.

„Случаи на завръщане на преди неактивна инфекция с хепатит В, който може да бъде смъртоносен, са регистрирани сред пациенти“, лекувани с лекарства от този клас, се съобщава в изявление.

В него се посочва, че все пак за момента са известни само 30 случая на „завръщане“ сред хиляди пациенти, приемащи медикаментите и към момента все още няма достатъчно информация, за да се направят категорични заключения.
Въпреки това специално назначена комисия към агенцията съветва всички пациенти, лекувани по този начин, да бъдат тествани за хепатит В, преди да започнат каквато и да било форма на лечение.

Предложение има и за поставянето на предупредителни указания на опаковките на някои лекарства.

Видът медикаменти, за който става въпрос, е известен като директно действащи противовирусни лекарства и са по-ефективни от използваните преди тях. В същото време обаче цената им от между 40 000 и 80 000 евро за курс от 12 седмици, ги прави относително недостъпни.

Хепатитът е възпаление на черния дроб, най-често причинено от вирус, но понякога може да се дължи на злоупотреба с алкохол или наркотици, други инфекции или автоимунни заболявания. Хепатит С и В обикновено са причинени от контакт с телесни течности на вече заразен човек.

Източник: БГНЕС