Пазарджик влезе в Гинес с 330 прически за 8 часа (ВИДЕО)
91517
Пазарджик влезе в Гинес с 330 прически за 8 часа (ВИДЕО)
  • Пазарджик влезе в Гинес с 330 прически за 8 часа (ВИДЕО)

Цели 330 вместо предварително планираните вечерни прически успя да направи пазарджишката фризьорка Ваня Иванова и с това вписа родния си град в книгата за рекордите на Гинес. Нещо повече – по време на зрелищното изпълнение се разбра, че тя не подобрява вече поставен рекорд, а прави такъв за първи път в света. Специално за нея в книгата за най-добрите постижения ще бъде отворен нов раздел.

В уникалното шоу се включиха 102 доброволки с дълги коси, които Ваня оформи на кокове с удивителна бързина – средно за по около минута и половина на фризура. След това асистентки разваляха прическите и пускаха свободно косите, за да може един и същи модел да седне по 3-4 пъти на стола за ново оформяне. Точно в 16 часа бяха направени 304 прически, а събитието предизвика буря от аплодисменти. Иванова благодари с усмивка и продължи, тъй като сутринта започна с 40 минути закъснение, а беше поставено изискване да работи точно 8 часа.

Пазарджик влезе в Гинес с 330 прически за 8 часа (ВИДЕО)
netinfo
В продължение на 8 часа коафьорката не си даде никаква почивка, само от време на време спираше за секунди, за да пийне вода. Докато тя работеше, видеокамери записваха всяко нейно движение. Така подготвеният материал ще бъде изпратен в Гинес за официално признаване на рекорда.

До днес се смяташе, че най-доброто постижение в тази категория е на рускинята Анна Михайловна, направила 319 прически за 12 часа. Проверка на доброволци от екипа на пазаржишката й колежка обаче показват, че никъде няма регистриран такъв рекорд, а в Гинес дори не е подавана заявка за него. Така че подобно постижение се прави за първи път в света.

Каузата на Ваня Иванова, подкрепена от Община Пазарджик и лично от кмета Тодор Попов, има и благотворителен елемент. Календар, който фризьорката е подготвила, се продаваше по време на събитието с благотворителна цел. Приходите от него ще отидат за възстановяване на парализирания джудист Георги Огнянов от Панагюрище. Той се лекува след тежка травма на гръбнака, получена на Световното студентско първенство в Чехия през 2010 г. Нуждае се от трансплантация на стволови клетки и скъпоструваща рехабилитация, за да проходи отново.