България се конкурира за два нови проекта в автомобилостроенето
България се конкурира за два нови проекта в автомобилостроенето / Thinkstock/Getty Images

Над 20 се очаква да бъдат сертифицираните от Българската агенция за инвестиции (БАИ) инвестиционни проекти през 2017 г. Те са на обща стойност над 400 млн. лева, като се предвижда да бъдат разкрити над 6000 нови работни места.

Проектите в предварителна фаза са 28 и са на стойност над 450 млн. лева с над 5000 нови работни места. Това съобщи изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев на семинар за журналисти. Тези проекти са в седемте приоритетни области, определени от Агенцията: "компютърна и комуникационната технология", "електрически съоръжения", "машини и оборудване", "текстил и облекло", "химически продукти", "изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални сурови", "хранителни продукти", като в топ 3 са два проекта от автомобилостроенето, високите технологии.

Има и проекти, свързани с аутсорсинга, логистиката и транспорта, както и за разкриване на регионални складове за продукти на малки и средни предприятия. Инвеститорите от тези 28 проекта в предварителна фаза се колебаят между България, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Полша.

На този етап не сме чули някой инвеститор да се откаже от България, каза Янев в отговор на въпрос дали последната политическата ситуация в страна се отразява на инвеститорите в България. Той обаче не изключи темата да бъде подета след десет дни при среща с американска компания, с която от 8-10 месеца се водят преговори, като по този производствен проект страната ни се конкурира с Литва, Латвия и Естония.

Сред пречките пред чуждестранните инвеститори Янев открои темповете на работа на администрацията, както и намирането на кадри. България върви в добро темпо по отношение на притока на инвестиции, в глобален мащаб инвестициите се увеличават, но по отношение на сливания и придобивания, по-малко са инвестициите на "зелено", каквито са в България, допълни той и отбеляза, че към ноември 2016 г. общият брой на сертифицираните нови инвестиционни проекти от БАИ е 18. Те са на обща стойност 297,4 млн. лева и се очаква да се открият 4044 нови работни места, а до края на годината се очаква проектите да станат 24.

Миналата година сертифицираните проекти са били 12 и на стойност под 200 млн. лева. Изпълнителният директор на БАИ очаква тази година обемът на преките чуждестранни инвестиции в България да запази миналогодишните резултати.

Източник: БТА