В Дагестан ликвидираха най-опасния терористичен главатар в страната
В Дагестан ликвидираха най-опасния терористичен главатар в страната / Thinkstock/Getty Images

Петима ислямски екстремисти, включително и лидерът на една от най-опасните ислямистки терористични банди в Русия, са били убити при спецоперация в предградие на Махачкала - столица на руската кавказка република Дагестан, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на сайта на Федералната служба за сигурност (ФСБ - руското контраразузнаване).

Сред неутрализираните бандити а разпознати главатарят на "Вилайят Кавказ" Рустам Магомедович Аселдеров, на 35 г., и четирима джихадисти от най-близкото му обкръжение. Отбелязва се, че Аселдеров през 2014 г. е положил клетва за вярност към групировката "Ислямска държава" и е причастен към редица терористични актове, включително и два в Волгоград през 2013 г. - в обществения транспорт и на гарата.

Той е организатор на опита за терористичен акт в новогодишната нощ на 31 декември 2010 г. на Червения площад в Москва с използване на две шахидки смъртници, който бе предотвратен от спецслужбите. На неговата съвест лежат и няколко терористични акта в Дагестан, един от които бе на пътя Астрахан-Махачкала, при който загинаха 40 души.

Аселдеров за първи път попада в полезрението на правоохранителните органи през 2007 г., когато се присъединява към една от нелегалните банди от т.нар. централен сектор. През лятото на 2010 г. той оглавява "кадарската" терористична групировка, а след ликвидирането от спецслужбите на И.М. Даудов през 2012 г. заема мястото му като главатар на дагестанската клетка на ислямистката терористична организация "Имарат Кавказ". Тя се смята за част от Ал Кайда и действа в Северен Кавказ, като си поставя за цел създаването на независима ислямска държава (емират) на негова територия.

През 2014 г. Аселдеров е един от първите, дали клетва за вярност към терористичната групировка "Ислямска държава". През юни 2015 г. е обявено създаването на "Вилайят Кавказ" начело с него.

В съобщението на ФСБ се посочва, че Аселдеров е обявен за общоруско и международно издирване, вписан е и в санкционния списък на Съвета за сигурност на ООН.

Аселдеров и четиримата му сподвижници били ликвидирани вчера в село Талги край Махачкала в спецоперация, при която бил обкръжен частен дом, където се криели терористите. "В процеса на преговори, в отговор на предложение да се предадат, терористите откриха огън с автоматично оръжие по полицаите. В резултат на ответния огън престъпниците получиха рани, несъвместими с живота", съобщи ФСБ.

На мястото на въоръженото стълкновение било открито и иззето автоматично оръжие, голямо количество боеприпаси и взривни вещества. Няма пострадали сред правоохранителните органи и мирното население. С разбиването на групировката на Аселдеров "не е допуснато извършване от тях на терористични актове на територията на републиката (Дагестан) и извън нея в периода на новогодишните празници", посочва руската спецслужба.

Източник: БТА