При спецакция задържаха оръжия и взривни вещества, достатъчни за терористичен акт
При спецакция задържаха оръжия и взривни вещества, достатъчни за терористичен акт / МВР

Петима души бяха задържани при спецакция под ръководството на специализираната прокуратура в Стара Загора. Те са част от организирана престъпна група, занимаваща се с държане и продажба на огнестрелни оръжия. Двама от тях са действащи работници в оръжеен завод, само един е криминално проявен, с условна присъда, съобщава NOVA.

"В рамките на акция, която се проведе вчера през деня, са открити общо 14 пистолета, 6 пушки, 5 цеви, 36 пресовки и взривното вещество хексоген, 556 броя патрони, около 30 гилзи. Установени са капсул-детонатори - 7 броя, взриватели за гранатомет - 3 броя, взриватели за гранати - 4 броя. И множество други оръжия и боеприпаси", обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг на полицията и прокуратурата.

Днес ще стане ясен броят на хората, на които ще бъдат повдигнати обвинения.

Групата се занимава с изключително опасна, престъпна дейност, която може да рефлектира и върху цялата сигурност на българските граждани, поясни още говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

"Реализацията в Стара Загора е действително значима. Такова количество оръжие и боеприпаси, и взривни вещества - особено взривните вещества - 36 хексогенови пресовки, които са намерени, е достатъчно количество да се осъществи един действително голям терористичен акт. Действително, залавянето на тези незаконни оръжия, правят обществената сигурност на по-високо ниво. Когато изземем такива количества оръжие, смело мога да заявя, че работим по всички възможни хипотези, нито една от които не следва да бъде подценявана", коментира главният комисар на МВР Георги Костов.

"Има данни по това производство за осъществена сделка за взривно вещество, преди задържането на тази група. Тази сделка е с международно участие. Самото количество взривно вещество е може би едно от най-големите задържани до момента, можете да си представите, че едва ли е ползвано за лов риба. Такова количество може да срути един жилищен блок, да не кажа - няколко", заяви Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата.

От прокуратурата отказаха да обявят името на завода, в който работят двама от задържаните.