Музеят се включва с две изложби за Никулден
Музеят се включва с две изложби за Никулден / РИМ-Бургас

С две изложби Регионалният музей ще се включи в Никулденската програма. В 11.30 ч. на 5 декември, в Етнографската експозиция (на улица „Славянска" 69), ще бъде открита изложбата „Българските бежанци в нашата памет". Част от експонатите - костюми и накити, ще бъдат представени в ревю с живи манекени - ученици от Природоматематическата гимназия в Бургас.

Идеята за актуалната изложба бе естествено продължение на усилията на Етнографската експозиция на РИМ Бургас за съхраняване на богатата колекция от традиционни облекла, която притежава. От тях най-голямо е разнообразието на костюми и накити на българи от Мала Азия, Източна и Западна Тракия, имали нелека съдба на бежанци.

Втората експозиция е посветена на 90- годишнината (06.02.1926) от утвърждаване на устава на Бургаско археологическо дружество - Дебелт. И тя ще бъде открита в понеделник, но в 16.00 часа в Археологическия музей на улица „Богориди" 21. В нея е представен пълният текст на устава, първата инвентарна книга на дружеството, едни от първите инвентирани находки.

С карти и кратък текст към тях са посочени първите археологически проучвания, селищата от които са постъпвали находки и други. Посетителите ще видят оригиналния печат на Бургаското археологическо дружество - Дебелт, непоказван досега пред публика.