Учени откриха следи от най-древното ритуално погребение
Учени откриха следи от най-древното ритуално погребение / Thinkstock/Getty Images

Международна група учени под ръководството на Института по еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, Германия, откри в скалната пещера Лапа ду Шанту в централната част на Бразилия свидетелства за първите ритуални погребения, съобщи Лента.

Хора за пръв път започнали да използват Лапа ду Шанту за погребения преди повече от 10 000 години. Учените попаднали на човешки тленни останки без зъби и с многобройни увреждания, които датират отпреди 9500 години. По онова време вече са съществували строги правила за извършване на погребенията.

Сред останките има череп, в който са положени човешки кости. Това потвърждава наличието на сложни погребални ритуали сред палео-индианците. Останките от по-късен период са погребани по друг начин. Те хвърлят светлина върху динамичното развитие на ритуалите на хора, живели в Южна Америка. Учените открили следи от общо 26 погребения.

По данни на антрополозите, хора са живели в пещерата Лапа ду Шанту преди най-малко 12 000 години.

При разкопки през 2007 г. учени откриха там следи от погребение - фрагмент от череп, челюст, 6 шийни прешлена и две отрязани ръце. В началото на 21-ви век в Лапа ду Шанту бяха намерени също най-древните в Южна Америка останки от Хомо сапиенс, както и скални рисунки с изображение на гигантски фалос.

Източник: БТА