На протест срещу продажбата на стадион „Черноморец”
На протест срещу продажбата на стадион „Черноморец” / Веселин Максимов
На протест срещу продажбата на стадион „Черноморец”
91509
На протест срещу продажбата на стадион „Черноморец”
  • На протест срещу продажбата на стадион „Черноморец”

Между 50 и 60 граждани се събраха на митинг срещу взетото преди дни решение на съвета на директорите ПСФК „Черноморец Бургас" за бъде обявен в несъстоятелност и сградният фонд в спортния комплекс в квартал „Акациите" да бъде разпродаден. В протеста на площад „Атанас Сиреков" пред сградата на Общинска администрация участваха няколко легенди на бургаския футбол от близкото минало и спортни деятели.

На последното заседание на Общинския съвет беше решено председателят на комисията по казуса Константин Бачийски да подаде сигнал в прокуратурата, затова че Иван Цанев и Мирослав Йорданов, представители на местния парламент в ПСФК „Черноморец Бургас" АД, са гласували за това, без да уведомят съвета и без да поискат неговото решение, предложената от Митко Събев процедура по обявяване в несъстоятелност.

Точката от дневния ред предизвика разгорещен дебат с взаимни нападки от няколко страни, в стил „всеки срещу всеки". Тогава Ангел Божидаров и Георги Дражев от Националния фронт за спасение на България призоваха всички бургазлии на протест срещу всяко решение, ощетяващо общината, влязла във вече фалиралото и дължащо на своя председател Митко Събев дружество дългове от няколко милиона лева.

Евгений Мосинов от БСП обясни на своите колеги, че решенията от събранието са вече факт и според тях предстои закрито заседание на съда по обявяване на несъстоятелност и влизане на синдик в дружеството. А единствената реакция на Общинския съвет би била преговори с кредиторите, назначаване на оздравителен план и евентуално изтегляне на апортната вноска на Общината (терен и сгради) в друго дружество.

Бяха показани и няколко подробни документи от описа на Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Бургас, от които стана ясно, че заради погасяване на задължения от три милиона лева, НАП има претенции към седем сгради от отдавна западналия комплекс към стодиона, които бяха бивши транировъчни помещения за баскетбол, волейбол, хандбал, борба, вдигане на тежести, джудо и други спортове.

На протестния митинг не присъстваха играчи от няколкото детско-юношески формации на "Черноморец", които се движат много добре в първенството, както и техни родители. На призива на организаторите да се включат, преди няколко дни те отговориха, че "не желаят да бъдат използвани от партийни сили за техните цели". Митингуващите обявиха, че протестът е стриктно граждански.

Чуйте в звуковия файл Ангел Божидаров, съветник от НФСБ