Майкрософт увеличава цените на услугите и продуктите си във Великобритания
Майкрософт увеличава цените на услугите и продуктите си във Великобритания / Guliver/Getty Images

Днес от „Майкрософт“ потвърдиха, че от 1 януари ще завишат цените на услугите и продуктите си във Великобритания, вследствие на Брекзита.

Компютърния гигант посочи, че е бил принуден да въведе увеличенията заради драматичния спад на английския паунд спрямо американския договор. Плановете за след-брекзитното увеличение беше намекнато още през октомври, когато компанията обяви, че някои от услугите й ще поскъпнат с 22% в рамките на Великобритания, за да може да се „хармонизират цените“ в Европа. Тогава компанията добави, че подобен ход е предприет и в Норвегия и Швейцария.

Майкрософт жъне плодовете на финансовата дисциплина

Един от най-важните и изгодни продукти на компанията - хибридната облачна платформа „Азур“, също ще вдигне цената си, макар и за момента да не е ясно точно с колко процента.

От „Майкрософт“ обаче увериха, че потребителите, които все още имат неизтекли договори и съществуващи поръчки няма да бъдат засегнати. Поне докато не се наложи да обновят абонамента си.

„Майкрософт“ не е единствената компания в областта на компютърните технологии, която ще въведе по-скъпи цени на продуктите и услугите си във Великобритания от 2017 г. По-рано тази година „Леново“ - най-големият производител на компютри в света и „Дел“, също обявиха увеличение от 10% за Великобритания. При „Асус“ то ще бъде близо 9%.

Източник: БГНЕС