Откриха мумифицираните крака на кралица Нефертари
Откриха мумифицираните крака на кралица Нефертари / Thinkstock/Getty Images

Откритите в египетската Долина на кралиците два крака най-вероятно принадлежат на забележителната кралица Нефертари, твърдят археолози. Понастоящем те са изложени в Египетския музей в Торино, Италия.

Нефертари, за която се смята, че е починала около 1250 г. пр.н.е., е била любимата съпруга на Рамзес Велики и е била известна със своята красота.

„Главната й роля е била да бъде декоративен наблюдател по време на публичните прояви на власт от Рамзес, и да стои там, за да носи наслада за окото. Реално обаче, тя е била забележителна жена, която е имала голяма власт“, коментира Джоан Флетчър, археолог от Университета на Ню Йорк, за "Гардиън".

Заради множеството барелефи с нейния лик , които я изобразяват до Рамзес се смята, че тя е оказвала силно влияние по отношение на религията, вътрешната и външна политика на Египет.

Пищната гробница на Нефертари е открита през 1904 г. и до днес се смята за едно от най-ценните съкровища на Египет, въпреки че отдавна е била плячкосана.

Преди не беше сигурно дали откритите части от мумифицирани крака са били действително на кралицата, но последните тестове доказват твърдението.

Източник: БГНЕС