Старозагорска област участва на международен конгрес „Санкт Петербург и славянския свят
Старозагорска област участва на международен конгрес „Санкт Петербург и славянския свят / Областна администрация Стара Загора

Областният управител инж. Георги Ранов и директорът на дирекция АКРРДС Кремена Бухчева бяха на работно посещение в Санкт Петербург от 28 ноември до 1 декумври. Те взеха участие в Четвъртия международен конгрес „Санкт Петербург и славянския свят". В него участваха делегати от 7 държави и 13 градове и области.
Старозагорска област се включва за първи път в престижното събитие. Тази година основна тема бяха информационните технологии и тяхното приложение в съвременното градско пространство.

В състава на старозагорската делегация участваха също Мариана Пенчева, директор на СОУ „Максим Горки", и представители на сдружението „Зара Лаб". Тяхната презентация в рамките на конгреса бе на тема „Интелигентна нервна система от хората за хората".

В края на форума инж. Ранов благодари на губурнатора на Санкт Петербург Георгий Полтавченко за поканата да посети града.
„Надявам се искрено, че контактите, които създадохме тук, тепърва ще добиват още по-мащабни измерения. Убеден съм, че ще намерим заедно нови полета за взаимодействие и взаимопомощ между регионите и държавите, които представляваме. Ресурсите на високотехнологичната среда, която е част от ежедневието ни, са неизчерпаеми. Те могат да сближат още повече нашите народи, да задълбочат връзките ни и да ни разкрият нови хоризонти", каза областният управител.

Губернатор Полтавченко отбеляза със задоволство, че конгресът вече излиза от рамките на северната столица на Русия Санкт Петербург. През 2017 г. Сърбия планира да проведе туристически форум под егидата на проекта „Санкт Петербур и славянския свят". Словенският град Марибор също оповести инициатива да организира международен икономически форум.