Прокуратурата няма да се сезира заради твърдения на Румяна Ченалова
Прокуратурата няма да се сезира заради твърдения на Румяна Ченалова / БГНЕС, архив

Прокуратурата няма да се самосезира заради твърденията на съдия Румяна Ченалова, която заяви, че е от нея е искано да прекрати дело, по което страна е министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. Това съобщи Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор.

По думите й прокуратурата не вижда престъпление в това. Освен това няма и връзка между тези твърдения и обвинението срещу Ченалова, което вече е в съда.

В твърденията на Ченалова прокуратурата не намира данни за престъпление от общ характер, каза Арнаудова.

Тя допълни, че продължават разпитите по случая "Яневагейт" и е възможно да се стигне до очна ставка на участниците в тях.

По-рано стана ясно, че прокуратурата предава на съд съдията Румяна Ченалова за престъпление по служба и за документно престъпление. Обвинението на Ченалова за престъплението по служба е за това, че в периода от 19 юли 2013 г. до 22 януари 2015 г. като съдия-докладчик по търговско дело, образувано по молба на "ОЕТ-Обединени Енергийни търговци" ООД, с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения с цел да набави облага за дружеството.

Повече за обвиненията към Румяна Ченалова вижте тук