Откриват изложба живопис „Пътуване в Светрната и Любовта на Руска Белчева
Откриват изложба живопис „Пътуване в Светрната и Любовта на Руска Белчева / Художествена галерия Сливен

Изложба живопис "Пътуване в Светлината и Любовта" на Руска Белчева ще бъде открита днес в Сливен.

Картините, които авторката създава в последното двадесетолетие са плод на собствена рационално изведена и прецизно осмислена философска и естетическа концепция за картинното пространство . Основната изразност на това пространство е стремежът към синтез и към максимална изчистеност, доведена до знакови символи. Те са потърсени в опростени, четливи и общозначими пра - форми, неотменно съпътстващи човешката художествена дейност в различни периоди и култури.

Модулът на този универсален визуален код е геометричната стилизация и точно нея използва авторката . Но за разлика от нашумелия оп-арт на 20 век, където оптическата илюзия и играта с цветове и форми има за главна цел да впечатли и шокира възприятията и въображението на зрителя, то при Р. Белчева тази визуалност е подплатена не само с познания върху теорията на цветознанието и на композицията, но главно с познания за символните значения на цвета и формата в техните изначални и перманентни същности.

Руска Белчева - Роси е автор , чийто творчески път е доста нестандартен, сложно и интересно криволичещ в разнообразни и понякога дори разнородни на пръв поглед посоки, но те се явяват благодатните препятствия, спомогнали да бъде провокирана и отключена една неподозирана самобитност. Родена е през 1950 год. в с. Гавраилово, Сливенско. Завършила Института за Културно - Просветни кадри в Благоевград, с втора специалност " Театър ",а по -късно и Н Б У в София с докторска степен по Изкуствознание . Р. Белчева успява да съчетае в своите теоретични изяви широкия обхват на културологичните познания с аналитичната фрагментарност и задълбоченост на изкуствоведческия подход. Успоредно с теоретичните занимания Роси Белчева рисува, при това от ранна възраст и постоянно, следвайки логиката на една вътрешна еволюция, неповлияна от моментни модни тенденции и общоприети визуални стериотипи.

Тя участва в младежка изложба в манастира " Св. Георги " в гр. Сливен, има самостоятелни изложби в Българо - Тибетския център /1994 г. и в гр. Шумен - под егидата на Фондация "Мадарски конник " и Шуменския университет . 1993, 1995 г. , в НБУ - 1997, в Съюза на архитектите - 2001 г. и много други. Откирването ще се състои днес от 10 часа в къща „Миркович" в Сливен.