Екипът на музея показа реставрирани икони, керамика и метал
Екипът на музея показа реставрирани икони, керамика и метал / Дарик Добрич

Екипът от реставратори на Регионалния исторически музей в Добрич представи резултатите от работата си през последната година. Членове на този екип са главният реставратор Павлин Пенев /икони/, Милена Барбова /метал/, Таня Иванова и Мариана Пехливанова /керамика/.

„Преди две години започнахме процес за възстановяване на материалната база на ателието ни за консервация и реставрация, което е едно от най-добрите в България. Този труд е много подценяван. Ние вложихме сили и средства и в ателието, и за развитието на колегите. В Силистра например не разполагат с лицензиран реставратор, а ние имаме – това е Павлин Пенев,  един от най-добрите специалисти по реставрация на икони. Милена Барбова пък е в процес за получаване на такъв лиценз”, сподели директорът на РИМ-Добрич Костадин Костадинов.

Реставраторското ателието бе преместено преди 2 години от мазите на Художествената галерия в сграда до администрацията на РИМ в комплекс „Стария Добрич”. Сега там има отлична среда за работа. 14 хил.лв. са вложени за възстановяването му, в оборудване са инвестирани още 10 хил.лв.

10 от общо над 250 икони във фонда на музея са реставрирани тази година от Павлин Пенев. Повечето са от 19 век, събирани са от различни места в България, а някои са от Гърция.  „Най-трудно е да се прави реставрация на икони. Те съдържат различни видове материали – дърво, платно, грунд, темперна живопис, лаково покритие. Те имат различна степен на изхабяване и проблемите при реставрация са страховити”, сподели Пенев.

Една от тези ценни реликви и най-трудно реставрираната е иконата „Три светители”, която е от иконостаса на село Българево. Тя е орехова и тежи около 20 килограма. Била е реставрирана в края на 80-те години, но имала прогорена дупка от кандило и накърнен живописен слой.

Също ценна е иконата на Св.Атанасий, престояла 30 години в склад. 30% от фонда от икони на музея са в лошо състояние, каза още Пенев.

Таня Иванова и Мариана Пехливанова са реставрирали много рядък керамичен предмет - кратер, или елински съд за смесване на вино с вода, предоставен на музея от дарители. Той е богато украсен с рисунки, пресъздаващи шествие на Дионис и свитата му. Към него има и скифос – чаша за пиене на вино.

Историческият музей се сдоби с ценна и рядка находка

Работата на Милена Барбова е свързана с реставрацията на 1000 монети, части от сечива, накити и други метални предмети. „Това са предмети, престояли много векове в агресивна среда. Моята работа беше да се спре процесът на разрушаване на метала, да се защитят тези находки и да продължат да живеят”, сподели Барбова.

Екипът на музея показа реставрирани икони керамика и метал
netinfo