Виенска класика-израз и стил - уъркшоп за певци и инструменталисти с Мария Принц
Виенска класика-израз и стил - уъркшоп за певци и инструменталисти с Мария Принц / Държавна опера Стара Загора

На 2 и 3 декември от 17.00 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески" в Стара Загора виртуозната пианистка Мария Принц ще проведе майсторски курс за певци и инструменталисти. В двудневния практически семинар ще участват Трио „Реверанс", солисти от Старозагорската опера и ученици от НУМСИ „Христина Мофова" - един пианист и певци от вокалната студия на училището. Заниманията с Мария Принц ще бъдат посветени на стиловите особености и тънкости в интерпретацията на виенските класици.

Мария Принц пристига в Стара Загора веднага след своите блестящи изяви на сцените на Софийската филхармония. На 29 ноември пианистката участва в специален концерт „Мария Принц и Андрю Маринър" на сцената на препълнената с публика Камерна зала „България"- първият концерт от цикъла „МАРИЯ ПРИНЦ със звезди на международните сцени и солисти на Софийска филхармония". На 1 декември се състоя вълнуващ концерт със солист Мария Принц под палката на маестро Стивън Барлоу, които представиха заедно със Софийска филхармония програмата „Принцове на романтизма" в памет на изключителния сър Невил Маринър - създател на прочутия оркестър Сейнт Мартин ин дъ фийлдс, музикант, преживял 77 години от своя живот на сцената и в звукозаписното студио, оставил за поколенията повече от 600 великолепни свои музикални записи.

Мария Принц свири с водещи оркестри из цяла Европа, има изпълнения с Виенската филхармония и партнира с прочути диригенти като Рикардо Мути на Залцбургския фестивал, Сейджи Озава във Виена и Невил Маринър.

Изнася рецитали в САЩ, Европа и Япония. Нейните изяви в жанра на камерната музика включват многобройни изпълнения с членове на Виенската филхармония -флейтистите Дитер Флури и Волфганг Шулц, кларинетистите Алфред Принц, Петер Шмидл и др.