Деца за първи път докоснаха брашно и месиха хляб
Деца за първи път докоснаха брашно и месиха хляб / Дарик Враца

В истински празник на брашното и хляба се превърна днешното гостуване на Музея на хляба и традиционните храни в Дневния център за деца и възрастни с увреждания във Враца. Двама майстори от т.нар. “Хлебна къща” в Копривщица разкриха на децата от Центъра и на техните приятели от детска градина “Слънце” тайните на хляба.

Деца за първи път докоснаха брашно и месиха хляб
netinfo

Ангел Ангелов от Хлебната къща започна разказа си с показването на древните каменни хромели, в които се е стривало житото и демонстрира пред децата как са се счуквали зрънцата. След това им показа какво е брашно и какво могат да правят с него. Децата рисуваха в брашното, месиха и оформяха питки. След това направеното от тях тесто бе изпечено. Повечето деца никога не бяха докосвали брашно и не бяха месили хляб, и това за тях това бе истинско приключение.

Деца за първи път докоснаха брашно и месиха хляб
netinfo

Ангел Ангелов показа също как се прави хляб, който може да стои с години без да се развали. След което малчуганите научиха нещо много важно за предстоящите коледни празници – как се прави бъдник – дума, която те чуваха за първи път. “За бъдника обикновено се избира плодно дръвче, най-често круша. Точно това дърво избирали старите българи, за да разделят една нива от друга, защото крушата първа се разлиства и последно опадат листата й. В парче дърво от крушата се издълбава дупка. В нея се поставя тамян, червено вино и олио, и дупката се запечатва с восък. Това дърво се поставя в огъня на Бъдни вечер и гори през цялата нощ в навечерието на Рождество Христово. По това какъв дим излиза от бъдника се гадае каква ще е годината – ако е бял, ще е добра, ако е черен - трудна” – разказа Ангелов.

Деца за първи път докоснаха брашно и месиха хляб
netinfo

Специален гост на празника бе кметът на Враца Калин Каменов.

Срещата с децата със здравословни проблеми и техните приятели от детска градина “Слънце” във Враца е първата от поредица, които организира Хлебната къща в Копривщица. Повече по темата ще научите в понеделник след 10 ч. в предаването “Дарик Северозапад”.

Деца за първи път докоснаха брашно и месиха хляб
netinfo