Повече от 50 студенти  на ВТУ ще получат стипендии и парични награди
Повече от 50 студенти на ВТУ ще получат стипендии и парични награди / DarikNews.bg, архив

Повече от 50 студенти от Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий" ще получат стипендии и парични награди по повод Студентския празник 8 декември.

На тържествено събрание на 5 декември  в аулата на Великотърновската Алма матер  9 души, по един от всеки факултет, ще получат стипендиите на Академичния съвет в размер на 1000 лв. За първи път стипендия на Академичния съвет ще получи и студент от Педагогически колеж – Плевен.  Ректорът проф. д-р Бонджолов ще връчи личната си стипендия тази година на двама отлични студенти. Двете стипендии са  от лични средства на проф. Бонджолов – всяка стипендия е по 900 лв., колкото е ректорската надбавка. Стипендията на Ректора е учредена на името на основателя и първи ректор на Великотърновския университет чл.-кор. проф. Александър Бурмов, през 2011 г. по случай 100-годишнината от неговото рождение. 9 студенти, също по един от факултет, ще получат стипендиите на Алианц Банк – Велико Търново.

На тържественото събрание ще бъдат обявени и 32-та отличили се в различни области студенти от Великотърновския университет. Те  са спечелили първи места на световни, европейски и национални шампионати, състезания и конкурси и имат значими научно-художествени и спортни постижения, както и активна обществена дейност. Отличените студенти са наградени от Ректора с по 100 лв.

Тържеството ще завърши с връчването за шестнадесети пореден път на Академичната награда на Община Велико Търново в размер на 5000 евро. 

Почетен гост на тържеството ще бъде г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. Тържественото събрание  ще бъде открито с приветствие от ректора проф. д-р Христо Бонджолов, а слово за  студентския празник и неговите традиции  ще изнесе проф. д.и.н. Пламен Павлов.