Засилен е контролът при продажбата на риба във връзка с Никулден
Засилен е контролът при продажбата на риба във връзка с Никулден / Dariknews.bg, архив

Засилен е контролът при продажбата на риба във връзка с предстоящия празник Никулден, съобщават от Областна дирекция Безопасност на храните (ОДБХ). Инспектори от ОДБХ-Габрово извършват извънредни проверки на обекти за търговия на дребно с жива, охладена и замразена риба и рибни продукти на територията на цялата област, като част от тях се осъществяват с представители на ИАРА (Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури).

ОДБХ-Габрово осигурява дежурни инспектори, като телефонните им номера ще са поставени на видно място в сградата на дирекцията, ул."Заменхоф"6.

До момента не са установени нерегламентирани продажби на риба на територията на габровска област.

Независимо от засиления контрол купувачите трябва да следят живата риба да е чиста, без наранявания, със запазена цялост на тялото, да плува спокойно, при изваждане от водата да се съпротивлява енергично. Подходящи за продажба в живо състояние са предимно сладководните риби, които не изискват високо съдържание на кислород във водата. У нас, като жива риба се предлагат предимно шаран, амур и толстолоб.

Охладената риба също трябва да бъде със запазена цялост на тялото, без наранявания, с чиста повърхност и естествен цвят. Люспите са гладки и блестящи, здраво заловени за кожата; слузта е бистра, без неприятна миризма; очите са изпъкнали с блестяща корнея; хрилете са със светлочервен цвят и специфична миризма; коремът е нормален.