Две общински заведения вече са с ремонтирани отоплителни инсталации
Две общински заведения вече са с ремонтирани отоплителни инсталации / Дарик Добрич

Близо 400 деца и възрастни вече имат по-добри условия за пребиваване в ДГ”Слънчице” и Комплекса за социални услуги в Добрич. В двете общински заведения приключи проектът за подмяна на отоплителните инсталации на стойност 415 хил.лева. Сумата е безвъзмездна финансова помощ от Европа.  Проектът бе одобрен и стартира през август 2015 г., заедно с подобни инициативи в още 32 общини, по  Програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”.

„Повишен е комфортът на обитаване на сградите, монтирани са нови радиатори. Тъй като в комплекса има денонощна и почасова грижа, сградата е зонирана и вече са реализирани мерки за енергийна ефективнотст. Това се вижда от сметките за отопление през последния месец”, заяви пред Дарик ръководителят на проекта Елена Анастасова. Тя добави, че в ДГ”Слънчице” потребителите са 120 деца и 25 души персонал. В Комплекса за социални услуги, където функционират 5 социални заведения от подобренията се ползват близо 270 души.

Анастасова изказа задоволство от партньорството с норвежката организация Норск Енерги, която бе консултант по проекта.

Подновеното отопление в двете сгради е на обща стойност 228 хил.лв., като е направена икономия от 77 хил.лв., които са върнати на управляващия орган в Министерството на енергетиката и ще се използват за други социални проекти. Остатъкът от общата сума е използван за управление на проекта, финансов одит, експертен обмен в България и Норвегия, публичност.

Иновативна част от проекта е възможността за онлайн мониторинг, чрез който от общината се контролира във всеки един момент колко е температурата в сградата и как работи котелът.

Краят на дейностите бе отбелязан днес в Комплекса за социални услуги с тържество. „Откриваме нещо положително за града, което е пример за адекватно и своевременно усвояване на европейски средства. Поздравявам екипа, постигнал целта – подобряване на социалните услуги в града. Надявам се в следващите години да видим още по-бързо и адекватно изразходване на европейските средства. Без значение каква е ситуацията на национално ниво и в Европа, тези пари трябва да стигат до хората, така че те да ги усещат”, заяви кметът Йордан Йорданов.

Две общински заведения вече са с ремонтирани отоплителни инсталации
netinfo