Ректорът на РУ: Тараклийският университет сам пожела да е филиал на университета в Русе
Ректорът на РУ: Тараклийският университет сам пожела да е филиал на университета в Русе / netinfo
Ректорът на РУ: Тараклийският университет сам пожела да е филиал на университета в Русе
91495
Ректорът на РУ: Тараклийският университет сам пожела да е филиал на университета в Русе
  • Ректорът на РУ: Тараклийският университет сам пожела да е филиал на университета в Русе

Във връзка с появили се в медиите публикации след пресконференция на ректорското ръководство на Великотърновския университет за включването на Тараклийския университет, Р Молдова в структурата на Русенския университет заявявам, че това предложение е отправено от самия Тараклийски университет. Това заяви в интервю по Дарик ректорът на Русенския университет Проф. Велизара Пенчева.

Тя посочи, че с писмо от 22 август 2016 г. от посолството на България в Кишинев, чрез МВнР до Меглена Кунева, зам.-министър председател и министър на образованието и науката и до ректора на Русенския университет сме уведомени за становището на академичната общност на Тараклийския държавен университет за преобразуването му във филиал на Русенския университет.

В писмото се казва: “Ръководството на Траклийския държавен университет изразява своето окончателно становище относно преобразуването на нашето учебно заведение във филиал на български университет. На заседание на академичния съвет на Тараклийския държавен университет от 13 юни 2016 г. ЕДИНОДУШНО се взе решение нашият университет да се трансформира във филиал на Русенския университет. Това се основава на дългогодишното сътрудничество между двата университета, съвпадението на специалностите, които се развиват успешно, както и на възможността да се открия нови аграрни, инженерни и стопански специалности, така необходими в контекста на икономическата ситуация в региона“.

От писмото и от допълнително провежданите разговори е ясно, че Тараклийският университет желае да развива досегашния си педагогически профил, но и да разшири своето обучение и научноизследователска дейност в областта на стопанските и аграрно-инженерните науки.

Друга причина за изявеното желание е фактът, че Русенският университет географски е най- близо до Молдова.

Работна група от Русенския университет започна подготовка на документи за акредитация пред НАОА съгласно българското законодателство.

Декларираме, че профилът и постиженията на Русенския университет му позволяват да развие Тараклийския университет като филиал в своята структура, като са налице следните подкрепящи факти и обстоятелства:

1.От 1995 година Русенският университет е многопрофилен университет, като през 2012 г. той получи третата си институционална акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация с изключително високата оценка 9.28. В Русенския университет има акредитирани 22 професионални направления и 54 докторски програми в осем от деветте области на висшето образование: Педагогически науки; Хуманитарни науки, Социални, стопански и правни науки; Природни науки, математика и информатика; Технически науки; Здравеопазване и спорт, Аграрни науки и ветеринарна медицина; Сигурност и отбрана.

2.В своята структура Русенският университет има два успешни филиала в Разград и Силистра, а момента е в процес на акредитация на филиал във Видин.

3.Обучението на студенти в Русенския университет в област Педагогика има дълбоки корени, както в Русе с Педагогическия институт за детски учителки, така и в Силистра с Педагогическия институт. И двете структури са се влели в университета и успешно утвърждават традициите на педагогическото образование. Към момента в област на висшето образование Педагогика в ОКС бакалавър в университета се обучават общо 835 студенти, от които 577 в Русе и 158 студенти в Силистра в осем специалности: Начална училищна педагогика и чужд език; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Педагогика на обучението по математика и информатика; Български език и история; Педагогика на обучението по български език и английски език; Педагогика на обучението по български език и френски език; Педагогика на обучението по български език и румънски език; Педагогика на обучението по физика и информатика. В ОКС магистър се обучават 265 студенти.

4.Обучават се докторанти в 54 акредитирани научни специалности, включително в професионалните направления: Педагогика, Филология и  История (Докторски програми: Общо и сравнително езикознание, Български език, История и Педагогика).

5.Русенският университет има утвърдени акредитирани професионални направления и научни специалности в допълнително заявените от Тараклийския университет области - стопански, инженерни и аграрни науки.

6.Русенският университет се утвърди в международното образователно и научно пространство като надежден партньор и координатор на тематични мрежи и проекти. Към момента университетът има сключени над 400 споразумения с университети и организации от 44 държави. Българо-румънският интеруниверситетски Европа център /БРИЕ/ е едно от доказателствата за създадени устойчиви структури, които университетът може да развива в международна среда.

7.Русенският университет си партнира активно с Тараклийския университет още от неговото създаване през 1994 година:

-Преподаватели от Русенския университет са участвали активно в създаването и развитието на Тараклийския университет. Например, доц. Руси Русев от катедра Български език, литература и изкуство е един от основателите и член на първия сенат на университета, а други преподаватели от същата катедра поддържат дългогодишни ползотворни контакти със своите колеги от Тараклийския университет в образователната и изследователската дейност.

-В годините, както в Русе, така и в Силистра, са провеждани многократно квалификационни курсове за преподаватели и лингвистични практики на студенти от Тараклийския университет, финансирани от Министерството на образованието и от Русенския университет;

-Провеждани са обучения на ученици и учители от Тараклия. Например в началото на тази учебна година се проведе квалификационен курс на учители и лингвистична практика на ученици, която получи много висока оценка. На 01.12. 2016 г. в университета е получена нова заявка от Министерството на просветата на Молдова за обучение на 15 преподаватели и 25 учащи през учебната 2017/18 година.

-От страна на Русенския университет многократно е предоставяна литература на Тараклийския университет;

-Преподаватели от двата университета участват съвместно в научни прояви;

-Осъществявани са взаимни посещения на академичните ръководства на двата университета.

8. Постижения на Русенския университет по отношение на институционалната акредитация и акредитацията на професионални направления в области на висшето образование и професионални направления, заявени от Тараклийския университет:

Русенски университет

Великотърновски университет

Институционална акредитация-оценки

9,28

9,04

Акредитация на професионални направления-оценки

Педагогика на обучението по

9,30

9,18

Педагогика

9,05

9,06

Администрация и управление

8,56

8,52

Икономика

9,12

8,50

Машинно инженерство (Земеделска техника)

9,09

няма обучение

Аграрни науки

8,04

няма обучение

Транспортна техника

9,25

няма обучение

Многопрофилният характер на Русенския университет и неговата водеща роля в Дунавското пространство са още един аргумент, подкрепящ позицията за трансформирането на Тараклийския университет във филиал на Русенския университет.

Справка за обучението на педагогически кадри в Русе и Силистра

Подготовката на педагогически кадри в Русе

За първи път подготовката на педагогически кадри в Русе се осъществява в периода 1894–1898 г. в Русенската градска девическа гимназия.

От 1909 до 1924 г. подготовката на учители се извършва в рамките на Висшия педагогически курс към Мъжката гимназия в Русе. Подготвят се учители и учителки за прогимназиите.

За периода 1950–1960 г. детски и начални учители се подготвят в Педагогическото училище за начални учители "Михаил Калинин" и Педагогическото училище за детски учителки "Надежда Крупска".

Полувисш институт за детски учителки

През 1960 г. Министерство на народната просвета открива в Русе Полувисш институт за детски учителки с тригодишен курс на обучение.

През 1966–1967 година е въведена катедрената система в учителските институти.

От 1966 г. съществува Катедра по Български език (била е заедно с рисуване) и Катедра Педагогика.

През 1982 г., със заповед на ректора на ВТУ „А. Кънчев“, се основава Катедра Български език, която става основно звено във формирания Факултет за чуждестранни студенти. Катедрата е една от четирите специализирани катедри в страната и наброява 30 преподаватели, осъществяващи обучението на чуждестранни студенти по български език,

През 1994 г. Полувисшият педагогически институт – Русе е преобразуван  в Педагогически факултет на Висшето техническо училище – Русе. През 1995 г. Висшето техническо училище "Ангел Кънчев" – Русе е преобразувано в Русенски университет "Ангел Кънчев".

През 1994 г. с решение на Академическия съвет Катедра Български език към ФЧС се обединява с Катедра Български език към бившия Полувисш институт за детски и начални учители и получава названието Катедра Български език и литература, която  става част от новата академическа структура – Педагогически факултет, а също се сформира и катедра Педагогика, психология и история въз основа на катедра Педагогика от ППИ. Двете катедри стават достоен продължител на традициите в сферата на педагогическото образование в гр. Русе.

През 2000 г. Катедра Български език и литература се обединява с Катедра Музика и изобразително изкуство и получава названието Катедра Български език, литература и изкуство.

Подготовката на педагогически кадри в Силистра

С Държавен указ № 756 от 18 декември 1890 г. в град Силистра се открива Педагогическо училище за обучението на учителски кадри със средно образование. През 1941 г. Педагогическото училище прераства в Институт за начални учители, просъществувал до 1948 г. През 1971 г., с Указ № 305 от 31 август 1971 г., Държавният съвет на НР България отново разкрива в Силистра Полувисш педагогически институт – един от трите, подготвящи учители по общообразователни предмети за основната образователна степен (V-VІІІ клас). С Постановление № 15 на Министерския съвет от 27 януари 1997 г. Полувисшият педагогически институт се преобразува в Педагогически факултет-Силистра към Русенския университет “с предмет на дейност подготовка на учители с образователно-квалификационна степен “бакалавър” по специалностите: 1. Български език и чужд език (руски, френски, английски); 2. Математика и физика; 3. Биология и химия”.

 

С министерско постановление № 41 от 16 февруари 2001 г. Педагогическият факултет-Силистра е преобразуван във Филиал-Силистра на Русенски университет “Ангел Кънчев”. В структурата му влизат “Катедра по филологически науки” и “Катедра по природоматематически науки“.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл