Община Казанлък осигурява топъл обяд на 40 човека
Община Казанлък осигурява топъл обяд на 40 човека / DarikNews.bg, архив

Община Казанлък осигурява топъл обяд на 40 човека. Новата социална услуга стана възможна след като Общината спечели финансиране за проект „Осигуряване на топъл обяд в община Казанлък" от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020г.

По този начин Общината ще помогне с топла храна на 40 свои жители от регистрираните за месечно подпомагане, самотно живеещи деца и лица, скитащи и бездомни.

Предоставянето на услугата ще започне на 2 януари и ще продължи до 30 апрол, като за този период стойността на проекта е 8 298,40 лв.

Заявления за получаване на топъл обяд по проекта ще бъдат приемани в Домашен социален патронаж, на ул.,,Отец Паисий Хилендарски" № 3, гр.Казанлък от 12.12.2016 г. до 23.12.2016 г. - всеки работен ден от 9:00 до 16:00 часа. На базата на подадените заявления Община Казанлък, съвместно с местната дирекция "Социално подпомагане" ще извършат подбор на лица от допустимите целеви групи:

· Лица и семейства, на месечно подпомагане, по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;
· Лица, с доказана липса на доходи и техни близки, които се грижат за тях, установено от съответната дирекция "Социално подпомагане";
· Самотно живеещи лица и семейства, с минимални пенсии - за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии, пенсии, несвързани с трудова дейност;
· Скитащи и бездомни деца и възрастни;
· Лица от уязвими групи - граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от Допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците.

Одобрените ще получават обедно меню - супа, основно ястие и хляб, приготвени от Домашен социален патронаж, а в допълнение - индивидуално консултиране и съдействие за:

- възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на община Казанлък, включително и такива, финансирани от Европейския социален фонд;

- временен подслон на бездомни хора, достъп до здравеопазване и образование, управление на семейния бюджет, съвети за здравословно и балансирано хранене.

Новата социална услуга е продължение на действащата към момента обществена трапезария.