НСО получили като подарък джиповете, купени от горски стопанства
НСО получили като подарък джиповете, купени от горски стопанства / БГНЕС, архив

Три джипа, купени през декември 2015 г. от три държавни горски стопанства, се ползват от НСО, вместо за ловни цели, показа разследване на бТВ.

Борисов пътувал в провинцията с автомобили на горските, сега връща колите

Миналата година заявката за луксозни джипове идва от четири горски стопанства - в Благоевград, Смолян, Свилен и Габрово. Реално се сключват три сделки, тъй като обществената поръчка в Габрово се проваля. Останалите три стопанства обаче купуват джипове по 200 000 лв. всеки и ги предоставят чрез договор на Националната служба за охрана.

Същевременно директорите на стопанствата обясниха, че джиповете изпълняват държавни задачи по предназначение. Междувременно в Министерството на земеделието имало писмо от началника на НСО, който предлага джиповете да преминат към тази служба за охрана. Би Ти Ви показа, че един от тези джипове се е ползвал и от Бойко Борисов при посещение в Луковит.

Горски предприятия купуват скъпи джипове за ловен туризъм

Според зам.-министъра на земеделието Георги Костов обаче няма нищо нередно. Държавните горски предприятия са държавни, собствеността им е такава, обясни Георги Костов. Той съобщи още, че 25 коли на държавни горски стопанства охраняват границите ни с Турция от бежанци. "Има и други автомобили, предоставени на МВР, на пожарните служби, дадена е техника на манастира в Атон", поясни Костов.

По думите му през ноември 2016 г. НСО е поискало джиповете да бъдат подарени от Министерството на земеделието на службата във връзка с председателството на България на ЕС през 2018 г. За председателството България ще трябва да има 28 комплекта луксозни и бронирани коли, уточни Костов.