Изграждат нов научноизследователски център в Техническия университет
Изграждат нов научноизследователски център в Техническия университет / Дарик архив

Нов научноизследователски център за иновации в областта роботиката ще бъде представен днес в града. Той ще бъде изграден в Пловдивския филиал на Технически университет – София. Създаването на центъра е резултат от споразумение, което ще бъде подписано между пловдивска компания и китайска корпорация.

Българското дружество създава роботи, системи за пълна автоматизация на производството и инженерингови решения, в различни индустрии. Китайската фирма е най-големият доставчик в света на оборудване за железопътния транспорт, с най-пълни продуктови линии и водещи технологии.

Двете компании в сътрудничество с Пловдивския филиал на Технически университет – София ще въведат на световния пазар роботи, които ще извършват инспекция по трасетата на високоскоростните влакове, разказа директорът на филиала проф. д-р инж. Въльо Николов.

Освен кметът Иван Тотев, свидетели на подписването ще бъдат и представители на Посолството на Китайската народна република у нас.

Подписването на споразумението ще се проведе в сградата на Техническия университет в Пловдив на ул. „Цанко Дюстабанов“ № 25 от 10:00 часа.