Заседава Консултативният съвет по туризъм
Заседава Консултативният съвет по туризъм / община Сливен

Първото си заседание проведе Консултативния съвет по туризъм, който работи към Община Сливен. На него бяха обсъдени възможностите за развитие на туризма в града и региона.

"Удовлетворен съм, че с днешното заседание ние даваме едно ново начало за развитие на туризма в нашия град", каза заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков. Той изрази надежда, че всичко, което е заложено в стратегическия план, ще бъде изпълнено и ще се постигне целта за привличане на повече туристи, а Сливен да бъде интересна дестинация. туристическа

Председател на Консултативния съвет по туризъм е кметът на община Сливен Стефан Радев, а членове са заместник - кметовете Стоян Марков, Пепа Чиликова и Румен Иванов, началници на отдели и дирекции в общинска администрация, директори на културни институции и туристически обекти и представител на туроператори и превозвачите в Сливен.

На заседанието бяха представени новите членове на Консултативния съвет по туризъм, утвърдени със заповед на кмета на общината, и бяха приети стратегическите задачи за развитието на туризма в Сливен и региона, които целят привличане на повече туристи и удължаване на престоя им, увеличаване посещаемостта на културно-историческите обекти и приходите в хотели, ресторанти и други места за посещения, създаване на нов по-атрактивен имидж на Сливен като туристическа дестинация и др.

Сред задачите са разработването на туристическия информационен сайт - http://www.infotourism.sliven.bg/ , който беше презентиран на заседанието. В него може да се намери информация за забележителностите на град Сливен и околностите, предстоящите събития и новини, местата за настаняване и др.

Част от дейностите за развитие на туризма в Сливен е и кампанията "Стани приятел на Сливен", която вече започна. Всеки турист, посетил един от включените обекти, може да получи безплатно карта, в която се слага печат на съответния обект. Когато туристът посети и останалите девет обекта и събере всички печати, може да участва в томбола с награди, която ще се проведе по време на празника на града - Димитровден през 2017 г.

Сред задачите на Консултативния съвет е сътрудничество с туроператорите, поставяне на указателни табели до културно-историческите обекти и др