Одобриха Стратегия за развитие на община Исперих
Одобриха Стратегия за развитие на община Исперих / Радка Минчева, архив

Новата Стратегия за развитие на община Исперих чрез прилагане на подхода ВОМР, изработена в рамките на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. е вече одобрена от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това съобщиха от Областния информационен център-Разград.

Общата стойност на финансовата помощ, която Местната инициативна група (МИГ) – Исперих ще получи за нейното прилагане, възлиза на 5 232 000 лева.

В рамките на Стратегията, мерките по които ще се осъществява прием на местни проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) са шест:

· Мярка 1.3 „Краткосрочен обмен на опит и посещения в земеделски стопанства”;

· Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”;

· Мярка 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти”;

· Мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности”;

· Мярка 7.4 „Инвестиции в устройването, подобрението или разширяването на местни основни услуги за селското население, включително развлечения и култура, свързаната с тях инфраструктура;

· Мярка 21.Исперих - отворени пространства, привлекателна жизнена среда, съхранено наследство, култура, природа”.

По линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) и Европейския социален фонд (ЕСФ) ще се приемат местни проекти по мерките „Развитие на предприемачеството” и „Социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности”.

Проектите, финансирани от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), ще бъдат по мярка „Капацитет за растеж на МСП”.

 

На официална церемония в Гранитна зала на Министерския съвет на 30 ноември т. г., председателят на Управителния съвет на МИГ-Исперих Даниел Димитров е получил от премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието и храните Десислава Танева споразумението за финансиране на Стратегията - съобщават още от ОИЦ-Разград.