Отличиха лекар от ВМА с десетгодишно закъснение
Отличиха лекар от ВМА с десетгодишно закъснение / БГНЕС
Отличиха лекар от ВМА с десетгодишно закъснение
91488
Отличиха лекар от ВМА с десетгодишно закъснение
  • Отличиха лекар от ВМА с десетгодишно закъснение

Лекар от Военномедицинската академия (ВМА) в столицата бе отличен за доброто изпълнение на служебните си задължения и по повод 50-годишния си юбилей с десетгодишно закъснение.

Преди десетилетие било планирано призът да се връчи на невролога проф. Екатерина Титянова по време на тържество, в което участвала и естрадната ни прима Лили Иванова. Някой обаче тогава се сетил, че българската изпълнителка е учила в Институт за медицински сестри и вместо да даде наградата на проф. Титянова, удостоил с отличието самата Лили Иванова. За случая разказа днес военният министър Николай Ненчев и обобщи, че ставало дума за „голяма несправедливост,” която той ще поправи.

Проф. Екатерина Титянова бе наградена днес със знак на Министерството на отбраната. Призът бе връчен от военния министър Николай Ненчев по време на тържество, на което Военномедицинската академия отбеляза 125 години от създаването си.

"Аз разбрах преди няколко дни, че госпожата е била предложена за награждаване преди 10-ина години по повод нейната работа и по повод 50-годишния й юбилей. На едно подобно тържество е трябвало да стане това. На това тържество е участвала и Лили Иванова. И някой се сетил, че й тя е медицинска сестра, та знакът за госпожата отишъл при Лили Иванова. Това е една голяма несправедливост. В резултат на нейната работа и нейните блестящи успехи, както и в резултат на това, че искам да поправя тази несправедливост, награждавам днес професора", посочи Ненчев.

При връчването на приза проф. Титянова призна, че това е първата награда, която получава като лекар във Военномедицинската академия.

"За 12-годишния период, в който всеотдайно работя за ВМА, това е първата награда, която получавам и считам като награда за огромните усилия, които положихме съвместно за развитието на науката и обучението на студентите и за популяризиране на ВМА у нас и в чужбина. Трогната съм и искрено благодаря", заяви проф. Титянова.