Данъчната система в България трябва да се реформира според президента на КНСБ
Данъчната система в България трябва да се реформира според президента на КНСБ / DarikNews.bg

Цялата данъчна система в България трябва  да се реформира и да се промени философията на данъчното облагане, заяви днес във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров. “Абсурдно е в най-бедната страна в Европа да има такова убийствено и несправедливо данъчно облагане на всички субекти. Данъкът върху банковата система е мижав, а печалбата й за 10-те месеца е 1,2 млрд. лв. Работещите се облагат повече от бизнеса, не е актуално облагането на корпорациите” , заяви още той. Според Димитров, на този етап няма как да се променя регулацията на ДДС, но ако се промени самата система и законодателство, данъкът може да се намали с 2 пункта. Оттук  ще дойдат и промените в облагането и с плоския данък, но между две четения на бюджета е крайно неподходящо, коментира още Пламен Димитров.

Синдикатите предлагат МРЗ да е с нулево облагане, доходите до 2 600 лв. да се облагат с 10%, след изваждане от структурата им на размера на минималната заплата, а тези над 2 600 лв. по същата прогресия да се облагат прогресивно. Предложението на ПФ минималните пенсии да станат 300 лева е несправедливо  и подходът за увеличение е неправилен, заяви още лидерът на КНСБ. Според него  пенсиите трябва  да се обвързват с МРЗ и с коефициента на заместване от 45%, който в момента показва, че една минимална пенсия трябва да е 202 лева. За да се изравни тя с прага на бедността, който за т.г. е 300 лева, от КНСБ предлагат да се доплаща държавна помощ, която  е 80 лв. В противен случай, е несправедливо  спрямо тези, които са се осигурявали на по-висок доход. По този метод трябва да се подхожда и за минимално обезщетение за безработица и за обезщетение за самотни майки - чрез доплащане, предлагат още от синдиката.

Лидерът на КНСБ е категоричен, че Бюджет 2017 не е добър, но е по-добър от Бюджет 2016. Той е увеличен с 3,6 млрд. лв. в сравнение с миналата година и в него се предвиждат приходи с 2,2 млрд. лв. повече. Димитров изрази увереност, че след предсрочните избори и съставяне на ново правителство, ще последват актуализации в този бюджет.

Димитров припомни, че синдикалистите са участвали в изработването на бюджета още от средата на годината и  са настоявали пред финансовия министър да бъдат осигурени 1,2 млрд. по различни пера. „Горанов осигури около 650 млн. лева за вдигане с малко на заплатите в здравеопазването, в образованието, в културата и в някои от социалните ведомства, но останалите не се намериха”,  твърди  Димитров.

В четири области финансови искания на КНСБ не са били изпълнени.  Увеличение с 25% на заплатите на работещите 15 500 служители в социалните институции е било поискано от Синдикатите. „Повечето от тях са висшисти и работят с труден контингент, с хора с увреждания, а заплатите им се движат между МРЗ и 550 лв., обясни Димитров. В новия бюджет обаче заложеното увеличение на заплатите им е едва с 10% и то на тези, които са в домове с 24-часови дежурства.

За увеличение на заплатите в училищното и детското здравеопазване са били нужни 20 милиона лева. Те  обаче не са осигурени в новия бюджет. Димитров коментира, че в тези структури работят 11 000 застаряващи или пенсионирани фелдшери и медицински сестри с ниско заплащане.
“Видяхте, че 10-те милиона за БАН също не бяха приети днес, нито 8 млн. лева за институтите на Селскостопанската академия в Добруджа. Много млади учени започват със заплати, близки до минималната”, каза още лидерът на КНСБ.

15 млн. лева да се заложат в бюджета за вдигане на минималната ставка за обезщетение на безработните от 7,20 лв. на 9,50 лв., също не е било прието. Минималното обезщетение за безработица не е променяно от осем години, а то касае 30 000 човека, коментира още Димитров.

От КНСБ ще искат новият парламент да приеме актуализации на бюджета и по тези четири области да се изпълнят ангажиментите, като общо обезпечението им възлиза на 100 млн. лева. Синдикалистът очаква по - радикални прояви - протести и стачки, от хората на науката.

Пламен Димитров коментира  и увеличения през следващата година с 25% или до 4, 167 млрд. лв. бюджет за сектор „Сигурност“ и обясни, че 800 млн. лв. от тях са за стари борчове, които финансовото министерство прехвърля от НОИ в МО. Други 600 млн. лева са за дейности, които са абсолютно необходими, предвид обстановката в момента. Димитров обаче бе скептичен като възпитаник на ВМУ, дали с два нови катера ще се подобри боеспособността на флота.