ИАРА започва масови проверки преди Никулден
ИАРА започва масови проверки преди Никулден / dariknews.archive

Дни преди празника Никулден, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ започва засилени проверки на риба и рибни продукти. Заедно с инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ те ще проверяват търговските и рибностопанските обекти, заведенията за обществено хранене и тържищата за търговия с риба, съобщиха от Агенцията.

Проверки ще има и по акваторията на Черно море и река Дунав. Те ще бъдат извършвани съвместно с Изпълнителна агенция „Морска администрация" и Гранична полиция. Засилените проверки започнаха от днес и ще продължат до 6 декември включително. След това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно инспекторите на ИАРА извършват.

През ноември 2016 г. инспекторите на Агенцията в страната са извършили 1 283 проверки, при които са съставени 64 акта за установяване на административни нарушения. Иззетото количество риба за периода от 1 до 30 ноември е 953 кг. Инспекторите са конфискували 6 970 метра мрежи и риболовни принадлежности, сред които шест лодки, десет въдици и два винтера.