Ново за празниците: Дядо Коледа раздава подаръци още на 13 декември, а на Нова година – концерт на група „Хоризонт“
Ново за празниците: Дядо Коледа раздава подаръци още на 13 декември, а на Нова година – концерт на група „Хоризонт“ / Радка Минчева

Новите елементи в подготовката за коледните и новогодишните празници в Разград обявиха на пресконференция днес кметът д-р Валентин Василев и експертите в дирекция „Култура“ Виолета Антонова и Камен Кулев. Най-важният за малките разградчанчета е, че тази година за пръв път на церемонията по запалване на светлините на градската коледна елха Дядо Коледа и Снежанка ще раздават подаръци. За тези, които посрещат новата година на площада пък, важното е, че освен традиционния поздрав от Капанския ансамбъл тази година ще има и концерт на гостуваща формация – поп рок групата „Хоризонт“. Обновена е и коледната украса, която от тази вечер поетапно ще освети града. Най-атрактивен ще бъде новият детски коледен кът, който от ОП„Паркстрой“ ще поставят около джамията. На него ще има оформена пейка – кът за отдих от бреза, светещ елен и снежно светещо дърво. Фасадата на Общински културен център ще бъде с нови светещ етюд, който вече е поставен, от тази вечер започват да светва поетапно коледната украса в Разград. С общо 14 000 лампички ще заблести Разград тази година, 60 светещи топки и 120 светещи елемента. Част от тях ще са поставени по електрическите стълбове по „Търговищко шосе“ и „Априлско въстание“. Върху 10-метровата градска коледна елха ще светнат над 8000 светлини.

Светването на светлините е едно от двете основни празнични събития, организирани от община Разград.  Едното е на 13 декември и е под надслов „Споделена Коледа”, а второто е Новогодишния концерт в полунощ на 31 декември.

Събитието „Споделена Коледа“ се състои от два модула - запалване светлините на градската коледна елха и Коледен концерт на Георги Христов с участието на млади таланти от Музикална школа „Илия Бърнев”.  В 18:00 часа на 13 декември пред Общински културен център малчуганите ще имат възможността да се срещнат с Дядо Коледа и да му връчат своите писма, а от своя страна добрият старец и неговата помощничка Снежанка ще ги зарадват с подаръци.

Честта да запалят светлините на градската елха тази година принадлежи на двама национални състезатели с високи постижения и рекорди в областта на високото спортно майсторство - Мирослав Минчев – национален състезател по колоездене на писта, рекордьор на България и  Марина Найденова – национален състезател по стрелба с лък. Веднага, след като грейне елхата, в 19:00 часа звездата на българската поп музика Георги Христов ще представи новия си проект – Бутиков Коледен концерт с участието на млади таланти от Музикалната школа, в залата на Общински културен център.

В Новогодишната нощ, на открита сцена на площад „Момина чешма”, до градската коледна елха, поп-рок група „Хоризонт” ще представят празнична програма. Формацията има над 3000 концерта и клубни изяви в България и чужбина, участия на международни фестивали, песен, издадена от EMI в САЩ (“Ще избягам”), първото и единствено в историята на българската музика радио-турне с акустични изпълнения на живо. През годните групата се нарежда сред финалистите на "Златния Орфей", води класацията „Група на годината”, печели приз за рок хит на годината, както и рок група с най-много изяви в страната.

В духа на българската традиция Капански ансамбъл Разград ще поведе хорото в Новогодишната нощ.

Тържеството на площада ще е с чаша вино, фойерверки, завладяваща музика, мултимедия и лазерни ефекти, а ако атмосферните условия са подходящи ще бъде организирано видеозаснемане на събитието с дрон.

За широко оповестяване на двете събития е подготвен музикален анонс - покана до всички граждани и гости на града, който ще звучи от високоговорителите в центъра. Записът на анонсите на двете събития е направен в Общинско радио Разград и ще бъде излъчван в  дните от 1 до 13 декември за събитието „Споделена Коледа”, от 19 до 31 декември – за празничния Новогодишен концерт.

Ново за празниците Дядо Коледа раздава подаръци още на 13 декември а на Нова година  концерт на група Хоризонт
netinfo