Млади социалисти поискаха от кмета да се отрече от закон на съпартийците си
Млади социалисти поискаха от кмета да се отрече от закон на съпартийците си / DarikNews.bg, архив

Младежкото обединение на БСП във Велико Търново изненада кмета на старата столица Даниел Панов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева с остри писма за приетия на първо четене Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

Социалистите се обръщат към Панов с молба той да се разграничи от действията на съпартийците си, изтъквайки че по този начин  ще запази спокойствието в общината и няма да предизвика ново разделение. Младежите провокират градоначалника с препратки към неговото минало на военнослужещ, когато се е трудил за пагона и е изграждал себе си като личност под червената звезда.

„Не веднъж сте се обявявали и за развитието на технологиите в образователната система и модернизиране на базите в училищата. Нима е било престъпно, че един социалистически символ като компютърът „Правец” е извел България сред десетте водещи страни в света по производство на висши технологии? Нима е престъпление, че българските деца са били сред първите, които в училище са се докоснали до тази технология? Нима не сте били и Вие от тези деца, които с жажда за знание са написали първите си електронни букви в час по информатика?”, е част от писмото до градоначалника.

Младежите от БСП изразяват увереност, че Панов не би нарекъл периода от 1944 г. до 1989 г. престъпен, най-малкото, защото неговите родители също са се трудили през тези години и са вярвали в развитието на страната.
Подобен е текстът и към председателя на Народното събрание Цецка Цачева, за която е всеизвестно, че е била член на БКП.

„Убедени сме, че Вие не считате петолъчката за престъпен символ, най-малкото защото тя е била неизменно с Вас по време на членството Ви в БКП и изграждането Ви като достоен член на обществото”, пишат в писмото си младите социалисти.

Младежите питат доскорошния кандидат за президент дали нарича миналото си престъпно и дали ще се отрече от дипломата си, получена по време на заклейменото от нея време. Младите социалисти от Велико Търново подчертават, че не се срамуват от миналото на страната, че не желаят нови разделения между поколенията. Те казват, че искат България отново да бъде „ОБРАЗЦОВ ДОМ” с безплатно образование, здравеопазване и развита икономика.

„Зад всичко това са стояли извечните български символи на сърпа и чука, доказателство за родната борбеност, труд и миролюбивост. Заставаме твърдо зад позицията си, зад която са заставали хиляди достойни българи, вярващи в човешката справедливост. Такива хора са: Христо Ботев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Веселин Ханчев, Христо Радевски, Пеньо Пенев, Павел Матев, Валери Петров, Христо Козлев и много други. Нима и те са престъпници, защото са изграждали България със собствената си кръв?”, казват и в двете писма младежите от БСП.