Листовки и презервативи ще раздават във В.Търново по повод Международния ден за борба със СПИН
Листовки и презервативи ще раздават във В.Търново по повод Международния ден за борба със СПИН / DarikNews.bg, архив

Здравнообразователни материали и презервативи  ще раздават доброволци  днес от 14 часа пред сградата на общината във Велико Търново. Поводът е  Световния ден за борба с ХИВ/СПИН – 1 декември. Съвместната акция  е на Център ,,Амалипе“,  Регионалната здравна инспекция, Градският ученически парламент и Български Младежки Червен кръст. В края на кампанията участниците ще пуснат в небето 50 балона в знак на съпричастност към загиналите от болестта.

Център ,,Амалипе“ ще отбележи Световния ден за борба със СПИН  с информационни беседи, акции и образователни игри в цялата страна, а целта  на кампанията  е да повиши информираността на младите хора по въпросите, свързани с ХИВ/СПИН, както и насърчаване на толерантно отношение и съпричастност към хората, засегнати от болестта.

Местният клуб на „Амалипе” в Горна Оряховица също ще отбележи  1 декември. В ОУ ,,П. Хилендарски" ще има  беседа и ще се раздават информационни материали във връзка с кампанията.  Местният модератор Мария Янакиева и общностният модератор Теменужка Костова заедно с доброволци ще раздават образователни информационни материали пред Общината в железничарския град.

1 декември ще бъде отбелязан и от Центъра  за развитие  на общността в град Стражица към ЦМЕДТ „Амалипе”. Кампанията  е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ вируса и обединява усилията в общата борба срещу болестта. В знак на съпричастност към засегнатите от заболяването ще бъдат изработени червени панделки. Доброволци ще разпространяват  информационни материали в центъра на града и ще закачат панделките на случайни минувачи.

116 българи с ХИВ са открити през тази година, според данни, представени от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването. 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирани по сексуален път. 35% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 53% – при хомо/бисексуален контакт, а 11%  – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 30% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години, сочи още статистиката.