Нова финансова корекция за над 307 000 лв. наложиха на община Ловеч заради атракционно влакче
Нова финансова корекция за над 307 000 лв. наложиха на община Ловеч заради атракционно влакче / dariknews.archive

Финансова корекция за повече от 307 000 лв. е наложена на община Ловеч от Управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. заради доставено по проект за туристически атракции влакче. Това е втора финансова корекция, първата беше на стойност 35 000 лв., припомни кметът Корнелия Маринова.

Многобройни са несъответствията между поръчката и доставката, като само при техническите параметри на влакчето те са шест, вкл. маса, дължина, височина, ширина и т.н. Доставчик на влакчето е ДЗЗД „Еврогеймс" - Варна.

С резолюция на градоначалникът докладът на управляващия орган е изпратен и на Окръжна прокуратура - Ловеч.
Ако общината не плати корекцията в 14-дневен срок, започват да текат лихви.

„Възложила съм изготвянето на съдебен иск срещу фирмата за това, че влакчето не съответства на параметрите, които тя е оферирала, за да се опитаме да си възстановим парите", съобщи още Маринова.

"По това влакче вече сме платили 35 000 лв. финансова корекция за допуснати нередности при провеждането на обществената поръчка, сега трябва да платим и още над 300 000 лв., платили сме и близо 60 000 лв. собствено участие. Т.е. над 400 000 лв. излиза на данъкоплатеца знаменитото влакче, което не може по обществена мрежа да се движи, камо ли да свързва туристическите атракции", коментира кметът на Ловеч