На Андреевден посетители и майстори ядоха варена царевица, приготвена от екипа на ЕМО “Етър”
На Андреевден посетители и майстори ядоха варена царевица, приготвена от екипа на ЕМО “Етър” / Етнографски музей на открито „Етър”

На Андреевден, 30 ноември, заваля сняг, макар и слаб. По-скоро символично ни бе даден знак, че предстоят успешни месеци.

Бисер Жечков от Белоградчик и Киро Киров от София нямат ни най-малка представа, че на 30 ноември се отбелязва Андреевден. Двамата мъже имат служебен ангажимент в района на Габрово и споделят, че не се поколебали да отделят време за посещение в Етнографски музей на открито "Етър" - едно място, което са виждали в детството си.
На Андреевден те бяха първите гости, почерпени от екипа на музея с варена царевица.

На този ден се ядат жито, боб, леща, грах, просо, ечемик - все неща които при приготвянето набъбват. Вярва се, че денят започва да нараства "колкото едно просено зърно".

На Андреевден посетители и майстори ядоха варена царевица приготвена от екипа на ЕМО Етър
netinfo

Една любимка на много от посетителите, която днес също посрещаше гости. Тя е позната на доста туристи, които се шегуват, че не прилича на истинска габровска котка - запазила е опашката си цяла, тъй като не влиза в собите на възрожденските етърски къщи.

На Андреевден посетители и майстори ядоха варена царевица приготвена от екипа на ЕМО Етър
netinfo

Майсторите получиха своята част от варената царевица и пожеланията за здраве и успех.

На Андреевден посетители и майстори ядоха варена царевица приготвена от екипа на ЕМО Етър
netinfo