Окончателно: 8 са жертвите при срутването на медна мина в Полша след земетресение
Окончателно: 8 са жертвите при срутването на медна мина в Полша след земетресение / БГНЕС

Осем души са загинали в резултат на срутването в мина "Рудна" в Югозападна Полша, предизвикано от земетресение. Това са окончателните данни, след като са намерени телата и на последните трима издирвани миньори, предаде Ройтерс, цитирайки компанията оператор.

Снощи в района стана земетресение, което нанесе значителни щети на обекта.

"Спасителната операция продължи 24 часа. Направихме всичко възможно, за да спасим миньорите, но за жалост, не успяхме", каза за полската агенция ПАП Павел Марковски, директорът на мината, най-голямата медна мина в Европа.

ПАП съобщи, че епицентърът на труса с магнитуд 3,4 е бил на дълбочина от 1500 метра. Някои участъци от тунелите са били затрупани от скална маса и това е затруднило достигането до блокираните под земята работници.

Има загинали в медна мина в Полша след земетресение

Радослав Домагалски-Лабендзки, главният изпълнителен директор на Минно-металургичния комбинат за добив и производство на мед (KHGM), чиято е мината, каза, че всички са потресени от трагедията, станала на място, където рискът е бил оценен като "умерен".

Девет от работниците в мината са с травми на гръбнака и главата, петима са в болница, но няма опасност за живота им.

Полският премиер Беата Шидло отложи днешното заседание на правителството и в късния следобед посети мината.

KHGM е един от най-големите производители на мед и сребро в света. През 2015 г. предприятието е произвело почти 700 000 тона мед.

Източник: БТА