Монтана днес празнува
Монтана днес празнува / Дарик Враца

Честването на 125 години от обявяването на Монтана за град ще започне в 14,30 ч. с откриване на фото-документалната изложба “Монтана – минало и настояще” във фоайето на Общински  младежки дом. Експозицията включва снимки от фонда на  Държавен архив – Монтана, както и проследява архитектурното развитие на града пред годините.

Непосредствено след това  в 15,00 ч. започва представянето на сборник, издание на Българската академия на науките, с публикации  за развитието на  града и региона през вековете. Той ще бъде представен от професор-доктор на историческите науки Александър Костов и  от гл. ас. д-р Маргарита Добрева. В края на събитието мултимедийна презентация за първия кмет на Монтана като град Игнат Попов ще направи историкът Йордан Герасимов.  Попов е управлявал града пет мандата. По време на първия му  мандат през 1891 г, когато е бил на 28 години,  Големо-Кутловската селска община е преобразувана в градска с името  Фердинанд.

Игнат Попов е помнен с важните решения, които приема за развитието на  градоустройството на Монтана. Първият  градоустройствен план е изработен през 1892 година от чеха Юлиус Ирасек. В същия период се изграждат и службите на общинското управление.  Игнат Попов е избиран за кмет пет пъти  в различни периоди от края на ХІХ - ти до 30-те години на ХХ-ти век.

В знак на почит до сградата на общината  е поставен мраморен постамент с неговия барелеф, изработен от скулптора Теодоси Антонов. Откриването на паметника е в 16 часа..

По традиция на 1 декември ще бъдат запалени коледните светлини на елхата в центъра на Монтана.  Тогава се очаква на площада да пристигнат Дядо Коледа и Снежанка по пазен в тайна необичаен начин.  За празничната програма ще се погрижат талантите от обединения детски комплекс “Ние, врабчетата”.  Началният час е 16,15 ч. на пл. “Жеравица”.

От 19 часа е официалният прием на кмета на Монтана, по повод годишнината на града. Тогава ще бъдат наградени управителите на три фирми, допринесли за развитието на икономиката и пазара на труда в района. Гостите на събитието ще чуят изпълнения на певицата Деси Добрева.