От ДПС и Кауза „Разград“ са заместник-председателите на Общинския съвет, гласуваха и рокади в комисиите
От ДПС и Кауза „Разград“ са заместник-председателите на Общинския съвет, гласуваха и рокади в комисиите / netinfo

От ДПС и от „Кауза „Разград“ са заместниците на Надежда Радославова от ГЕРБ. Докладната на председателя на Общински съвет-Разград включваше и рокади в ръководствата на постоянните комисии, а предложения за изменения се появиха и в зала.

Докладната бе с внесена с многоточия относно броя и имената на бъдещите заместници на председателя на местния парламент, подобни длъжности за пръв път се избират в Общински съвет-Разград. „Ситуацията в Общински съвет – Разград през мандат 2015 – 2019 година създава необходимост от избора на заместник – председатели, които да изпълняват функциите на председателя при негово отсъствие или при участието му в обсъждането на даден въпрос“ – мотивира предложението си Радославова. Повод за рокадите пък бе напускането на местния парламент на д-р Красимир Петров от РБ, който бе председател на социалната комисия. По време на обсъжданията Радославова припомни и квотния принцип при ръководните длъжности, не стана обаче ясно защо той е приложен само по отношение на един от вече четиримата независими общински съветници.

Никакви дискусии нямаше относно броя на заместниците, 20 съветници приеха, че трябва да са двама, 1 се въздържа, а 2 – гласуваха против. Нямаше обструкции и относно конкретните предложения за заместник-председатели, макар че явното гласуване да не бе така единодушно. Калоян Монев бе предложен от своята група Кауза „Разград“, ДПС пък номинира д-р Левент Апти. Монев получи подкрепа от 19 съветници, 1 – Илия Илиев от БСП - се въздържа, 19 бяха и гласовете за д-р Апти, като Илиев и част от реформаторите не участваха в гласуването.

От ДПС и Кауза Разград са заместникпредседателите на Общинския съвет гласуваха и рокади в комисиите
netinfo

От ДПС и Кауза Разград са заместникпредседателите на Общинския съвет гласуваха и рокади в комисиите
netinfo

Предложението на Радославова за овакантеното от д-р Петров място на председател на социалната комисия предизвика първите спорове по тази докладна. Елка Неделчева от БСП обяви, че номинираната Янка Георгиева, която отсъстваше от сесията, вече е изключена от групата съветници на БСП и съответно не е и предложена от тях. „Аргументите ми са свързани с професионалната ориентация и компетентности на Георгиева, питах и докторите в комисията, никой от тях не пожела поста“ – обясни Радославова. „Професионализмът на Георгиева бе същият и в началото на мандата, но тогава не я предложихте“ – контрира Неделчева. „Орешкова пък няма да е председател, тъй като беше избрана от квотата на ГЕРБ, а вече не е в групата“ – отговори на друг въпрос Радославова.

Конкретни предложения за промени в докладната на председателя на местния парламент направи Иво Димитров от РБ – Джипо Джипов да оглави комисията по международно сътрудничество вместо отскоро независимият Рейхан Вели, а Мануел Василев – комисията по образование вместо предложения от Радославова Хасан Хасанов от ДПС. Появи се и предложение за поста на самия Димитров – Радиана Димитрова от ГЕРБ предложи комисията по ТСУ да се ръководи не от Иво Димитров, а от Божинел Христов от Кауза „Разград“. Аргументите й бяха свързани със системното нарушаване на правилника на Общинския съвет от страна на Димитров и с явяването му на заседания на комисията с „нелицеприятни дрехи“. Тази номинация изненада групата на Кауза „Разград“ и тя поиска почивка. След разговорите в кулоарите повече предложения и дискусии нямаше, започна гласуването. Василев получи само 4 гласа „за“, 16 съветника гласуваха „въздържал се“, 4 подкрепиха и Джипов, 7 бяха против, а 9 се въздържаха. Свалянето от поста на Иво Димитров обаче бе подкрепено мощно от 18 съветника, против бяха само: Веселин Спасов от РБ, Елка Неделчева от БСП и самият Димитров.  В цялост докладната получи подкрепа от 19 съветника, против бяха същите трима, подкрепили оставането на поста на Димитров. Неделчева поиска думата и за обяснение на отрицателен вот, наричайки ситуацията „цирк“, според нея с това гласуване са легализирани задкулисни договорки между ГЕРБ, ДПС и Кауза „Разград“. Неделчева коментира още, че с тази докладна са нарушени декларираните от ГЕРБ принципи на плурализъм и демократизъм, тъй като от 11 комисии управляващите и техните „сателити“ не ръководят само 2.

Нетипично по-кратък в обяснението си на отрицателен вот, но типично цветист в изказа си, бе Иво Димитров, който честити „сватбата между ДПС и ГЕРБ“ с препоръката да се разберат кой е булката и кой младоженецът, завърши изказването си с „Горчиво“.