Близо 10 000 лв са събрани за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен
Близо 10 000 лв са събрани за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен / община Сливен

701 билета на стойност 2 103 лева бяха събрани от благотвориелния концерт „Да спасим паметника на Шести артилерийски полк" в Сливен. В дарителските кутии по време на събитието бяха пуснати 160 лева. Общата сума от билети и от кутиите е 2 263 лева.

Освен тях в дарителската банкова сметка за възстановяване на паметника има 7 511,05 лева. От тях - 3 637,45 лева са дарени по банков път, 137,60 лева от кутията за дарения, 930 лева от разпродажбата на картини и фотоси по време на благотворителна изложба, организирана от Община Сливен, Националната художествена гимназия „Димитър Добрович" и Обществен дарителски фонд и 1 350 лева, дарени от Иван Начев - носител на наградата на Община Сливен за стопанска инициатива „Добри Желязков" за 2016 година.

Има постъпили и 1 456 лева от благотворителна вечер, организирана от родолюбиви сливенци в Чикаго. Така общата сума за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк, който се намира в бившия Зенитен полк в града под Сините камъни, възлиза на 9 774.05 лева.

Кампанията за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк се провежда от Община Сливен и инициативен комитет, с председател Пепа Чиликова, заместник-кмет по хуманитарни дейности. В последните три месеца бяха организирани редица прояви за набиране на средства, които продължават. Дарителската сметка за набиране на средства е: IBAN: BG73FINV91508416216422, BIC: FINVBGSF, Код: 445100, Първа инвестиционна банка АД - клон Сливен, Титуляр - Община Сливен. В централния вход на Общината има поставена и дарителска кутия.

Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен е изработен от арх. Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „Шкода", с пречупена ос и разбито дясно колело - символ на покрусата на народа.

Върху паметника са изписани имената на близо 380-ма загинали командири и войници от полка. Паметникът е открит на 23 ноември 1924 г. Днес пораженията, нанесени от времето, заплашват да унищожат един прекрасен символ на българската бойна слава и героичния дух на сливенци.