Сняг вали почти над цялата страна, шофьорите да бъдат внимателни
Сняг вали почти над цялата страна, шофьорите да бъдат внимателни / БГНЕС

Жълт код заради очаквани силни снеговалежи е обявен днес за цялата страна. Сняг не се очаква единствено в областите Варна и Бургас, където обаче е в сила предупреждение заради прогнози за силен вятър с пориви до 22 м/с. За силен вятър предупреждават и в областите Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен и Ямбол. Там е в сила и предупреждението за снеговалежи.

В следобедните часове от север валежите ще спират. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен до силен. С него ще продължи да нахлува студен въздух.

Снегът предизвика проблеми и задръствания в части от страната.

Жълт код заради очаквани силни снеговалежи в цялата страна

Активно работят екипите, ангажирани със снегопочистването в София. В момента работят 128 машини. Приоритетно се обработват улиците, по които се движи масовият градски транспорт, стръмни и опасни участъци.

Затруднено е движението по бул. „Черни връх" , бул.„България", „Константин Величков", бул. Сливница". Градският транспорт се движи при зимни условия. По-сериозни отклонения от графика има 93 автобусна линия в кв. „Драгалевци". Към момента трафикът е изключително засилен, което затруднява работата на снегопочистващата техника. При необходимост временно ще се затварят пътни участъци с цел почистване.

Екипи на КАТ регулират движението на ключови места.

Временно движението по пътя I-1 София-Ботевград-София, в района на Витиня, се осъществява в една лента, съобщиха от агенцията "Пътна инфраструктура". Причината е аварирал тежкотоварен автомобил. Ограничено е трафикът на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона в участъка София-Ботевград по АМ "Хемус" в посока към София. От АПИ призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и със съобразена скорост.

Главен път Е-79, при село Страцимир, временно е затворен за движение, съобщават от МВР. Обходният маршрут е през с. Арчар. Причината за затварянето е аварирал тир. Инцидентът е станал около 09:30 ч. в посока с. Димово. Няма данни за пострадали хора. Предприемат се мерки за отстраняване на неудобството.

Сняг вали почти над цялата страна шофьорите да бъдат внимателни
netinfo

Задръстване и проблем с придвижването от Перник за София

Проблемно е придвижването на автомобилите от Перник за София. Задръстване има при пътен възел Даскалово. Повече от 20 минути чакат колите, за да минат по пътя за столицата. По проблемното трасе има закъсали автомобили, както и леки катастрофи.Първият за тази зима сняг вали и във Варненска област. Засега снеговалежът, примесен с дъжд, не създава сериозни проблеми за транспорта в региона. Снежна покривка започва да се образува на пътя Варна - Добрич, в района на Аксаковска панорама. Машини на Областното пътно управление във Варна опесъчават и лугират шосето, съобщи за Дарик дежурният в пътната служба.

Във Варна тази сутрин преваля слаб сняг. Улиците и булевардите са мокри. Температурата в града в момента е около 1 градус.

Обработва се и автомагистрала „Хемус", в участъка между селата Припек и Невша. Машини на Областното пътно управление почистват и в района на Дългопол. На останалите места пътищата са мокри, по усойните места и заледени, предупреждават от Агенция Пътна инфраструктура.

Сняг вали над цялата Пловдивска област, пътните настилки са мокри. По-високите пътни участъци са опесъчени, съобщиха от Областно пътно управление.

Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътищата Батак - Доспат и Белово - Юндола. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона през Троянския проход. Ограниченията са въведени рано тази сутрин поради обилен снеговалеж.

До утре включително ще продължи укрепването на свлачищата при км 28 по пътя Асеновград - Смолян. Движението в района се извършва в едната лента и се регулира от светофар. В същият срок ще приключат и ремонтните дейности при км 29 по трасето.

Опасност от падащи камъни има по пътищата Югово - Лъки, Девин - Кричим, Асеновград - Смолян, Батак - Доспат и Троян - Кърнаре.

Първият сняг, който падна през нощта в региона не създава сериозни проблеми на движението по пътищата, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана. В момента снежната покривка е 9-10 сантиметра в планинската част на областта и 3-4 сантиметра в равнинната. В старопланинския проход Петрохан (1760 метра височина), който свързва Монтана и Берковица със София, пътят е почистен и опесъчен и проходим при зимни условия. Температурите са от минус 2 до плюс 3 градуса.

Пътищата в Русенско са проходими при зимни условия, обработени са с химически материали и опесъчени. Сняг вали в цялата област. Това съобщиха от Областното пътно управление в града. Двайсет и седем снегопочистващи машини работят в региона. Температурата на въздуха е между минус два и плюс един градуса. Вятърът е умерен, като скоростта му достига до 18 км/час, информираха от хидрометеорологичната служба в Русе.

В област Търговище пътищата са проходими при зимни условия. Няма въведени ограничения за движение, съобщи за БТА дежурният в Областно пътно управление в Търговище. След първия за годината снеговалеж обстановката в региона е спокойна. През нощта в почистването на пътищата са били ангажирани 39 машини. В Търговище снежната покривка е между 3 и 5 см, а в община Антоново - между 8 и 10 см. В момента в областта вали слаб сняг. Видимостта е добра. Пътищата са почистени, опесъчени и осолени.

Сняг вали почти над цялата страна шофьорите да бъдат внимателни
netinfo