Източникът на инфекцията в детските градини в Шивачево и училището в Твърдица, остава неизвестен
Източникът на инфекцията в детските градини в Шивачево и училището в Твърдица, остава неизвестен / БГНЕС, архив

Източникът на инфекцията, причинила хранителен взрив в двете детски градини в Шивачево и Твърдица и училището в Твърдица, остава неизвестен, съобщи д-р Даниела Калева, главен епидемиолог в Регионалната здравна инспекция Сливен.

„Микробиологичните изследвания, направени на проби, взети от външна среда и персонал показват, че никой от персонала няма носителство или изолация на патогенни микроорганизми", добави д-р Калева. Взети са проби от ръцете на готвачка и домакинка и от работен плот от кухнята на детската градина в Шивачево. В две от тях са изолирани колиформи. „Това означава, че има замърсяване, който не води до взрив", обясни още специалистът.

Резултатите от микробиологичните анализи показват, че децата са имали някаква хранителна интоксикация, която е довела до бързо преходно разстройство на здравето. „Окончателната причина не се откри, защото в хранителните продукти не се изолира микроорганизми, които да покриват с това, с което се изолира от стомашното съдържимо. И към момента източникът на инфекция остава неизвестен", каза още д-р Даниела Калева.

Няма патогенни бактерии в храната в детските градини и училището в Шивачево и Твърдица. Не са открити и стафилококи и салмонела, нито каквито и да било други причинители на стомашно неразположение, заяви пред Дарик директора на Областната дирекция „Безопасност на храните" в Сливен д-р Пламен Пенчев.

Резултатите сочат, че храната не е била замърсена, не са установени и нарушения на правилата за съхранение на продуктите, посочи още д-р Пенчев.

22 деца от Шивачево и Твърдица бяха настанени в инфекциозното отделение на областната болница „Д-р Иван Селимински" със симптоми на стомашно - чревна инфекция - гадене и повръщане.