Започнаха делата срещу задържаните за хулиганство мигранти в Харманли
Започнаха делата срещу задържаните за хулиганство мигранти в Харманли / БГНЕС, архив

Съдът в Харманли даде ход на делата, с които прокуратурата иска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" на 18-те мигранти за размириците в харманлийския лагер. Те са обвинени в хулиганство, съпроводено със съпротива срещу органи на властта, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост. Сред арестуваните са и трима непълнолетни.

Два съдебни състава при районен съд Харманли заседават по случая. Обвиняемите са разделени на четири групи. Председателят на единия състав съдия Минка Китова обясни, че събраните материали само по първото дело са над 320 страници.

"Три дела по пет обвиняеми. В едното дело ще се разглежда мярката за неотклонение за задържане под стража на три непълнолетни лица", каза Китова.

Прокурорът по делото Маргарит Стоилов съобщи, че предстои повдигане на нови обвинения.

"Установяват се пострадалите полицаи, ще се разпитат още свидетели, но има достатъчно доказателства за взимане на мярка на тези 18, които са внесени. Ще има ново обвинение, но там няма изготвена експертиза за пострадали полицейски служители, както и оценъчна експертиза на щетите, нанесени на лагера", каза Стоилов.

Адвокатите изразиха противоположна позиция.

"Повдигнато е обвинение, за което се предвижда наказание до пет години лишаване от свобода, което не е тежко умислено престъпление и не се налага взимане на най-тежката мярка "задържане по стража", каза единият от тях.