Създават центрове за опасни битови отпадъци в пет общини у нас
Създават центрове за опасни битови отпадъци в пет общини у нас / БГНЕС, архив

В пет общини у нас ще бъдат създадени центрове за временно съхранение на опасни битови отпадъци. Други 17 общини ще бъдат партньори по проекта и така обслужваното население ще достигне 360 хил. жители. Това заяви министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева. За реализацията са необходими близо 8,8 млн. швейцарски франка, като 80% от средствата се поемат от Швейцария, останалите пари ще дойдат от националното съфинансиране.

Със създаването на тези центрове, опасните битови отпадъци ще могат да бъдат събирани и обезвреждани, посочи екоминистърът в оставка Ивелина Василева.

"Хората и домакинствата си имат такива отпадъци, като стари лекарства, лакове, бои. Когато те отиват директно на депото за битови отпадъци, би могло да се получи замърсяване на останалите отпадъци и това да възпрепятства последващата им обработка и рециклиране. Идеята на този проект е да се изградят пет площадки за временно съхранение в пет общини, които от своя страна ще обслужват още 17 общини. Те ще поемат ангажимента чрез мобилните станции, които отново ще бъдат финансирани със средства от проекта, да събират на определени места в населените места такъв тип отпадъци", каза Василева.

Проектът ще завърши през 2019-а година.