Коледният базар в парк „Марно поле” отваря врати на 1 декември
Коледният базар в парк „Марно поле” отваря врати на 1 декември / DarikNews.bg, архив

Ежегодният Коледен базар във Велико Търново, който по традиция е в парк "Марно поле"  отваря врати на 1 декември. На централната алея в парка са разположени 25 къщички-павилиони за търговска дейност и детски атракцион с виенско колело и въртележка.

Базарът е  в популярния и традиционен за Австрия формат „Christmas Village”  - Коледно селище, за създаване на празнична атмосфера и коледно настроение и се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. В къщичките през целия декември ще се предлагат ръчно изработени подаръци, коледна украса, играчки, сувенири, произведения на художествените занаяти, сезонни стоки, захарни изделия, кулинарни изкушения и греяно червено вино.

Отново ще има Коледна поща, където  джуджетата ще приемат детските писма за Дядо Коледа до 24 декември. За да се получи обратно писмо от Лапландия, писмата трябва да са с обратен адрес, съветват помощниците на белобрадия старец.

Благотворителна коледна изложба-базар „Ние можем“ на потребителите на социални услуги от община  Велико Търново ще бъде разположена в една от къщичките. В очакване на Коледа, когато хората стават по-добри и отварят сърцата си, когато доброто се оценява и възнаграждава с дарове, благотворителни инициативи и кампании, с подкрепата на Община Велико Търново, ще има фондация „Искам бебе“. В подкрепа на бездомните животни дарения на базара за втора поредна година ще набира  и Сдружение „Приятели на животните ВТ“.

По традиция,  на Коледния базар и тази година ще гостува посолството на Великобритания, а празникът ще събере британската общност от региона на 12 декември от 11,30 часа.

Коледният базар ще бъде отворен всеки ден до 31 декември  от 10,00 до 20,00 часа.