МГЕРБ почетоха паметта на Теодосий Търновски
МГЕРБ почетоха паметта на Теодосий Търновски / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Членове на МГЕРБ от Велико Търново почетоха паметта на българския духовник Теодосий Търновски. 27 ноемви  е датата, на която през 1363 г. будителят умира. На същата дата, през 1346 г. е починал и големият учител и наставник на Теодосий Търновски – Григорий Синаит, основоположник на исихазма, проповядващ единение с Бог, смирение и усамотение, далеч от суетата на деня.

Великотърновски младежи, придружени от историка проф. Димитър Кенанов, се изкачиха до върха, в околностите на Килифарево, на който се смята, че Теодосий Търновски е основал своя манастир, след странствания в Атон, Цариград и Солун. Обителта се превърнала в притегателно място за български, сръбски, унгарски и гръцки духовници.
Преди десетилетия там са започнати археологически разкопки, но проучванията били преустановени. Святото място се намира на възвишение, на около километър над настоящия Килифарски манастир. Днес там личат основи на някогашен градеж, а на мястото родолюбиви българи са направили импровизиран параклис.

На това място Областният лидер на младежите в ГЕРБ Георги Недев и колегите му сведоха глави пред паметта на духовника Теодосий и неговите последователи, сред които е и Патриарх Евтимий, смятан за основател на Търновската книжовна школа. Младите хора изслушаха  разказа на проф. Кенанов за житието и делото на будителя, на неговите ученици и на учителя му Григорий Синаит. 

Младежите разговаряха и с монахините от Килифарския манастир. „Когато човек познава историята си, той има различно самочувствие и увереност, а уважението към предците е уважение към себе си. Да бъдем горди българи не са само думи – ние наистина има с какво да се гордеем“, категоричен бе Георги Недев. 

Неотдавна областната организация на МГЕРБ – В. Търново даде ход на своя дългосрочна инициатива „Да помним своите деди“, в рамките на която е предвидено полагането на грижи за паметници и мемориали, издирването на малко известни исторически факти, подкрепа за млади хора, желаещи да проучат родовата си история, а също отбелязване на значими дати, включително такива, които не са широко известни.