Потвърдиха глоби на фирма и бригадир за небрежност, довела до смърт
Потвърдиха глоби на фирма и бригадир за небрежност, довела до смърт / Дарик архив

Глоби за небрежност, довела до трудова злополука и смърт на работник, ще плащат строителя на модерния жилищен комплекс до новата автогара в Пазарджик и отговорника на обекта. Наложените им от Инспекцията по труда санкции са за небрежност, довела до смъртта на работник.

На 24 март тази година Байрям Кабак и още двама негови колеги връзвали арматура на петия етаж на строежа. При опит да огъне парче арматура Кабак залитнал и паднал на земята. Часове по-късно починал в болницата. Проверката на трудовите инспектори показала, че нито един от работниците нямал лични предпазни средства, не носели каски, нито предпазни колани. На площадката не били поставени ограждения, скелета, платформи и защитни мрежи, макар осигуряването на безопасни условия на труд да е задължение на работодателя по закон.

Строителната фирма „Стройпрогрес-БГ” ООД е наказана с 5000 лева, а техническият ръководител – с 2000 лева, като и двете санкции са близки до предвидения минимум. И дружеството, и служителят, опитаха да обжалват, но глобите им бяха потвърдени и от Районния, от Административния съд в Пазарджик. Решенията са окончателни.