Вътрешният министър в оставка: Успяхме да решим много проблеми
Вътрешният министър в оставка: Успяхме да решим много проблеми / БГНЕС, архив

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова е убедена, че в периода, в който тя заема поста, са решени много проблеми. Това сподели тя пред bTV.

Според нея МВР трябва да бъде управлявано от хора, които имат по-широк политически поглед върху нещата, да помагат да се внесе повече гражданско разбиране в действията.

Бъчварова посочи най-важното по думите й и това, което я кара да се чувства удовлетворена: „Че се справихме с предизвикателствата по начин, който показва, че МВР работи по-добре: резултатите от контрабандата, резултатите от борбата с битовата престъпност - надолу с 20 на сто, знам, че не е достатъчно, както и оценката от Европа за начина, по който се справихме с бежанската вълна".

След две години спокойно и внимателно справяне с бежанския натиск, една предизборна кампания преобърна изцяло нещата и те станаха такива, каквито не са били и при много по-тежка ситуация, каза Бъчварова.

„Преди президентските избори много партии се изкушиха да използват тази тема и нагнетиха напрежение. През последния месец активисти на БСП разпространяваха информация из Харманли, че има тежки заболявания. Отделно, патриоти провеждаха протести пред стените на центъра", посочи тя.

Не са установени епидемично рискови болести в бежанския център в Харманли

По думите й затварянето на обекта е било единственият начин да бъдат успокоени хората. „Натрупването на обстоятелства, не свързани с обективната картина (...) доведоха до тази ситуация", смята тя. Според нея е трябвало мигрантите да бъдат по-детайлно информирани за мерките, които се предприемат.

Разказ на сирийката, спасила българки при размириците в Харманли (ВИДЕО)

След събитията в Харманли, там са останали малко над 2000 души. 18 са арестувани и ще им бъдат повдигнати обвинения, над 420 са в центрове на ДАБ от затворен тип, малка част са в столицата, а около 300 са в разпределителния център в Елхово. Бъчварова отбеляза, че чужденците, замеряли полицията с камъни и рушили лагера в Харманли, след това задържани за 72 часа, сега се в центаровете на Дирекция Миграция към МВР.

Според Румяна Бъчварова, условията в Харманли не са „чак толкова лоши": „Факт е, че има 3000 души, които не искат да бъдат там".

Изолират по границата мигрантите нарушители от лагера в Харманли

Тя посочи, че се работи по преразпределяне на афганистанците в стари гранични застави и други обекти, като целта е да не се събират големи групи на едно място.

Как ще действат българските институции, ако Турция пусне мигранти, които в момента са на нейна територия? Бъчварова посочи, че още през април-юни миналата година е разработен план, който включва необходимите действия и мерки, ако има изключително голям мигрантски натиск. „Той е разработен със съсредоточаване на повече сили, по-голяма численост на армията, повече ресурси и недопускане на големи вълни, там докъдето е възможно, защото мисля, че няма сила, която да спре 5000 души изведнъж", каза министърът в оставка.

Бъчварова отново напомни за помощта, която се оказва от страна на Европа за охрана на границата ни като средства, дарения и по линия на Фронтекс.

От своя страна в отговор на Бъчварова лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във фейсбук: „Чух министъра на вътрешните работи в предаване да твърди, че предизборната кампания и БСП били виновни за случилото се в Харманли. И по-лошо, държавата няма да може да спре 5000 души, ако решат да прекосят границата. Специално да си обучаван за това, едва ли би могъл в едно изречение да събереш толкова безсилие и бягство от отговорност".

Тя попита коя точно кампания и как БСП са пропуснали от януари до октомври 13 000 нелегално преминали мигранти според официалната информация на МВР. „Не е ли работа точно на тази госпожа да ги спре? Как точно кампанията и БСП не изградиха оградата?", пита Нинова.