Трети ден Дефиле на младото вино, вижте и наградените
Трети ден Дефиле на младото вино, вижте и наградените / getty images

Днес е третият ден от фестивала „Дефиле на младото вино“. Дегустациите започват след 11.00 часа.

Организаторите са се погрижили 32-ма водещи винопроизводители от цялата страна да участват със своите млади вина в осмото издание на празника. Припомням, че традиционно събитието се провежда последните петък, събота и неделя на месец ноември.

Откриването на Дефиле на младото вино беше със специалното участие на виртуоза Теодосий Спасов в петък от 14.00 часа на ул. "Съборна" срещу храма "Успение Богородично". Преди това имаше Дионисиево шествие, съпровождано от фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Дегустациите на над 200 вида млади вина се случват на 12 емблематични места в Стария град – галерии, музеи и ресторанти.

Пловдивчани и гостите на града могат да посещават кулинарните работилници, наслаждавайки се на вино и храна.

На провелата се на 26-ти ноември „Вечер на майсторите на виното“ бяха обявени наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия. Според него вината, които се оценяват, могат да бъдат чисто сортови или купажни от настоящата реколта.

Със Златен Дионис в категория „Червено вино“ бе отличен Букет на „Едуардо Миролио“. В категория „Розе“ победител е Рубин на ВИ „Бендида“. Златен Дионис за най-добро бяло вино в дегустационния конкурс за най-добро младо вино 2016 беше отреден на „Братя Минкови“ със Совиньон блан. Специален златен Дионс бе връчен на „Санта Мария“ за Купаж – Каберне совиньон и Каберне фран.

 

Наградите на посетителите, определяни въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал посетител на „Дефиле на младото вино“ попълва за бяло, червено и вино розе бяха спечелени от ВИ „Козя Грамада“ – за най-добро бяло вино, ВП „Мелвино“ за най-добро розе и ВИ „Тодоров“ – най-добро младо червено вино за 2016 г.

 

Дефиле на младото вино се организира от Съвета по туризъм и община Пловдив в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии.