Радан Кънев: Това, което виждаме в Харманли, е резултат от каскада от провали на българските институции
Радан Кънев: Това, което виждаме в Харманли, е резултат от каскада от провали на българските институции / DarikNews.bg

“Това, което виждаме в Харманли, е резултат от каскада от провали на българските институции”, коментира пред журналисти във Велико Търново ситуацията с бунта в бежанския център лидерът на ДСБ Радан Кънев.

“Първият провал е това, че през последната година каналджийството по границата само се засилва, а не отслабва. Знаете, че осъдени каналджии няма. Дела срещу трафиканти през 2016 г. почти няма. Пробивът е вътре в МВР, т.е. българската държава вкарва тези хора на българска територия. А вторият огромен провал е неспособността да бъдат ограничени рискови типове от Афганистан като тези, които създадоха размириците, от семейните хора от Сирия и Ирак. Това да бъдат сложени всички в един лагер е принципно безумие. Очевидно е, че и службите ни, и МВР, и администрацията на Държавна агенция за бежанците не може да се справи с идентификацията на хората, с отделянето на рисковите от безрисковите”, коментира още Кънев.

Според него третият провал е, че повече от месец има действащо споразумение между България и Афганистан, но нито един афганистанец не е репатриран по силата на това споразумение. “Следващият провал е изключително некадърната операция по т.нар. карантина на лагера. Не може изведнъж да превърнеш общежитие от отворен тип в такова от затворен. И да не очакваш реакция. Това трябваше да бъде внимателно планирана полицейска операция, а не стихийно популистко действие. Но нашата власт реагира така. Тя реагира, за да се хареса на медиите, така че в крайна сметка имаме една предизвикана от некадърност и безотговорност криза, която на всичкото отгоре тези, които предизвикаха в момента се опитват да си правят пиар от нея. Много грозна сцена. Искам да подчертая, че реакцията на повечето медии и политически партии също е грозна. Те активно нагнетяват напрежение  в името на по-висок рейтинг. Аз съм отвратен от това, което се случва в последните два дни”, каза още Радан Кънев.

“ДСБ няма да участва и няма да подкрепя правителство в този парламент. Това е ясно. От там нататък въпросите не са към нас”, категорично заяви Радан Кънев. Ние ще се борим за властта, но ще се борим в името на много конкретни промени и това, което аз виждам като настроение сред хората, е че те не виждат нито една от т.нар. системни партии ГЕРБ, БСП и ДПС като възможен партньор, каза още лидерът на ДСБ.