Ден на културната иновация откриват във В.Търново
Ден на културната иновация откриват във В.Търново / DarikNews.bg, архив

Международният форум "Ден на културната иновация" - "Cultural Innovation Day" ще се проведе днес и утре във Велико Търново. Под мотото "Да споделим иновацията. Форум за иновации и култура на споделянето" ще се обединят 40 общности от града и региона. Идеята е да се съберат на едно място неформални групи, граждански сдружения и групи по интереси и да им се създаде пространство за изследване и експериментиране. Началото на събитието е в 17 ч. в голямата зала на Общината.

"Подобни форуми ще бъдат организирани паралелно в градовете Матера в Италия и Александрия в Египет”, съобщи един от организаторите на събитието Георги Бъчваров. В старата столица  форумът е насочен към културата на споделянето и как местните общности могат да бъдат по-силни обединени заедно.

В рамките на дебата, разделен в три панела – “Общности”, “Пространства”, “Идеи”, местни групи ще представят своите постижения във формирането на общности, сплотяването около идеи и как пространствата спомагат за създаването на култура. Модератори ще бъдат Саша Бездуханова от Move.bg, Светлозара Христова от платформа “Културен кооператив” и Бистра Иванова от MultiKulti.

Концерт на “Shamanite Trio” и DJ парти с Рамзи Херкулес ще има в рамките на артистичната програма тази вечер. Филмът “Скейтистан – четири колела и дъска в Кабул” ще закрие програмата на форума утре.

Идея на организаторите е събитието да стане регулярно и да се организира през два месеца. В следващите издания всеки участник ще може да представи инициативите си пред другите.

Събитието във Велико Търново се провежда в партньорство между ПР агенция „Властелини“, културно простраство „ТАМ“/ VT Events и с подкрепата на Община Велико Търново, Goethe Institut Sofia и фондация „Cinema for peace".