Курсисти от военно формирование 2216 положиха военна клетва
Курсисти от военно формирование 2216 положиха военна клетва / bagrian.spasov

На 25 ноември 2016 г. на строевия плац във военно формирование 22160 - гр. Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка.

Гости на тържеството са заместник кмета на община Плевен по обществен ред и сигурност господин Тодор Еленков, полковник Спас Спасов - началник на отдел в Централно военно окръжие - София, подполковник Станимир Тодоров - главен експерт в Дирекция „Човешки ресурси" МО, подполковник Иван Иванов - Началник на военно окръжие Плевен и командира на военно формирование 42800.

Курсисти от военно формирование 2216 положиха военна клетва
netinfo

Слово след полагане на военна клетва към курсистите произнесе полковник Николай Бешев - Началник на гарнизон Плевен. Той поздрави курсистите и подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин.
Поздравления бяха поднесени от заместник кмета на община Плевен и от името на Началника на централното военно окръжие София.

От 7 до 25 ноември 2016 г. е организиран и проведен курс по начална военна подготовка съгласно утвърдена програма. Преминати са основните войскови дисциплини - тактическа подготовка, огнева подготовка, строева поготовка и физическа подготовка. Обучението завърши с полагане на изпити по основните дисциплини, и на успешно завършилите курсисти е издадено удостоверение за завършване на подготовката и възпоменателни значки от името на Министъра на отбраната.

Основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази военна подготовка е интереса към военното дело. Общо 17 души положиха военна клетва, от които 7 са жени. От жените три са с висше образование и четири със средно. От момчетата един е студент, девет са среднисти.

След завършване на курса ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.