16 дни срещу домашното насилие
16 дни срещу домашното насилие / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

От 25 ноември (Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените) до 10 декември, Денят на човешките права, 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пол са насочени към повишаване на обществената осведоменост и мобилизирането на хората навсякъде по света, с цел да допринесат за промяна.
„Често хората, сблъскващи се с насилие в ежедневието, независимо дали в личния или професионалния живот, си задават въпроси за причините за насилието. В обществен план неразбирането на тези причини води до неприемане и отказ да се говори за насилието, както и да се предоставят необходимите социални услуги за пострадалите. В света една от всеки три жени е преживяла физическо или сексуално насилие през живота си. Данните за България сочат, че това е една от всеки четири жени. В Дупница, Благоевград и региона, където работи Сдружение „Знание, успех, промяна", годишно над 500 души се обръщат за помощ с проблем", обясни Силвия Овчарченска, председател на сдружението. „Все повече хора търсят помощ и подкрепа при специалистите в сдружението или на горещата линия. Това от една страна е добре, защото повечето хора разпознават различните форми на домашно насилие, но от друга страна показва, че има проблем", допълни Овчарченска.
Сдружението се включва в Световната кампания с провеждането на две конференции „Не на насилието", които целят да поставят на дневен ред проблема насилие, възможностите за подкрепа на пострадалите.

16 дни срещу домашното насилие
netinfo

Първата конференция се проведе м. Паничище. Конференцията „Не на насилието", освен отбелязването на „16-те дни срещу домашното насилие" беше и заключителна конференция за отчитане на резултатите по проект „Консултативен център за превенция и рехабилитация на лица, пострадали от домашно насилие, деца в риск и интеграцията им в семейството и общността". На 2 декември в Благоевград ще се проведе конференция „Не на насилието", която ще бъде в рамките на проект към „Консултативен Център за предоставяне на психологическа, социална и правна подкрепа на пострадали от домашно насилие в град Благоевград и региона".